Eυρωπαϊκή Τράπεζα: Η δυναμική του τουρισμού της ΝΑ Ευρώπης

29-07-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη δυναμική του τουρισμού της νοτιοανατολικής Ευρώπης τονίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), σημειώνοντας την ανάγκη για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της. 

Η μελέτη της EBRD αναφέρεται στις δυνατότητες των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ), ως επενδυτικοί προορισμοί και τον ρόλο του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 

Σύμφωνα με την EBRD, μελέτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με σύγκριση 90 δεικτών δείχνει τις χώρες που υστερούν σημαντικά έναντι ανταγωνιστικών προορισμών διακοπών, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

Η Κύπρος έχει ψηλή γενική κατάταξη καταλαμβάνοντας την 36η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες. 

Για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους τουρίστες λαμβάνει την 2η θέση και για την ιεράρχηση της πολιτικής και των συνθηκών την 3η. 

Ψηλά είναι η κατάταξη της Κύπρου και στους ανθρώπινους πόρους και αγορά εργασίας (20η θέση), τη μεταφορά εδάφους (23η θέση) και την ασφάλεια και προστασία (27η). 

Η έκθεση διαπιστώνει περιθώριο για βελτίωση σε διάφορους τομείς, για την ανταγωνιστικότητα όπως για παράδειγμα τις τιμές, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανάπτυξη των υποδομών. 

Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η λιγότερο ανταγωνιστική χώρα στις τιμές στην περιοχή (113η θέση), με την Κύπρο να είναι επίσης ένας δαπανηρός προορισμός. Η Κύπρος κατατάσσεται στην 111η θέση αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των τιμών. 

Στη γενική κατάταξη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση και η Κροατία την 33η. 

Σημειώνεται ότι ενώ ο τομέας στην περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, υπό το πρίσμα των κινδύνων για την ασφάλεια και σε άλλες δημοφιλείς αγορές, αναμένεται περαιτέρω αύξηση του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. 

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες της ΝΑΕ, με τα έσοδα από αφίξεις ξένων τουριστών να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ στο Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. 

Το 2014, 59 εκ. επισκέφτηκαν την περιοχή, καταγράφοντας αύξηση 25% από το 2010. Αυτό συνέβαλε να καταστεί ο τομέας μια σημαντική πηγή απασχόλησης. 

Σύμφωνα με την EBRD, αυτές οι χώρες προσελκύουν μεγάλο αριθμό ευρωπαίων τουριστών για καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και η σημασία των διεθνών τουριστικών εσόδων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2010, ιδίως στις Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος και Μαυροβούνιο. Οι χώρες αυτές είναι πιθανό να επωφελούνται από την πολιτική αναταραχή σε ανταγωνιστικούς προορισμούς στη νότια Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, η αυξανόμενη απειλή από την τρομοκρατία έχει οδηγήσει ευρωπαίους και ρώσους ταξιδιώτες προς προορισμούς πιο κοντά στις περιοχές τους. 

Οι χώρες της ευρωζώνης είναι η κύρια πηγή τουρισμού για την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ενώ η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο και το Μαυροβούνιο. Περισσότερο από το 80% των αφίξεων τουριστών στην Κροατία είναι από την ΕΕ ως επί το πλείστον από την Ευρωζώνη. Αντίθετα, μόνο το 30% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στο Μαυροβούνιο είναι από την ΕΕ. Αντίθετα, η Ρωσία και τα δυτικά Βαλκάνια από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των αφίξεων στο Μαυροβούνιο. Η Κύπρος είναι χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρώσους τουρίστες και τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ανατολική Ευρώπη και οι τούρκοι επισκέπτες είναι σχετικά σημαντικοί για τη Βουλγαρία. Το ποσοστό των μη ευρωπαίων τουριστών είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη της EBRD, δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για τις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. 

Πηγή: stockwatch.com.cy

διαβάστε ακόμα

Όμιλος Anex | Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 στη γερμανική αγορά- Και σε ελληνικά ξενοδοχεία
Ηλεκτροκίνηση: Πυροβολεί η Ευρώπη τα πόδια της;
Θύμα του πολέμου η Brown Hotels | H Israel Canada αγόρασε τις μισθώσεις των ξενοδοχείων της σε Ελλάδα και Ισραήλ
16ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος Μιχάλης Κιούσης στο Αγρίνιο
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην εκδήλωση Tourism Open Days της Κωνσταντινούπολης
Μόναχο: Ξεφάντωμα στη «Γιορτή της Μπύρας»
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στη Σητεία / Sitia GeoFest 2024
Έκθεση ρομποτικών δεινοσαύρων στη Ζάκυνθο
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Ιαπωνία | Δύο εκδηλώσεις του ΕΟΤ στο Τόκιο
Συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με το TikTok