Στο στάδιο της υλοποίησης περνά το φιλόδοξο σχέδιο της περιφερειακής αρχής, για την αναβίωση του σιρκουί της Ρόδου, με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή του Πρόεδρου της νεοσύστατης Λέσχης “ΔΙΕΛΠΙΣ ΠΕΡΙΑΓΩΝΩΝ” κ. Θανάση Παπαθεοδώρου και των μελών της επιτροπής που έχει συσταθεί σε τοπικό επίπεδο, για να φέρει εις πέρας το εγχείρημα.
Την επιτροπή απαρτίζουν άνθρωποι γνώστες του αντικειμένου, που ήδη έχουν κάνει την απαραίτητη προεργασία, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες σε επίπεδο χάραξης διαδρομής, μελετών, προδιαγραφών ασφαλείας και αδειοδοτήσεων, με στόχο ο πρώτος αγώνας να διεξαχθεί στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018, συμβάλλοντας στην τόνωση της κίνησης σε μήνες εκτός τουριστικής αιχμής. Θα είναι το πρώτο σιρκουί που θα γίνει στη Ρόδο, μετά από 45 χρόνια, από το 1971, οπότε μια παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, διεκόπη λόγω δυστυχήματος.
Στην επιτροπή αναβίωσης του σιρκουί συμμετέχουν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως συνδιοργανωτή των αγώνων, οι κκ Δημήτρης Παρασός, Γιάννης Μαρίνος, Ανδρέας Χαλκιόπουλος , Γιώργος Κώστας, Αναστάσιος Αρνάς και Ηλίας Καραβόλιας. Η επιτροπή θα συμπληρωθεί από εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Χθες, Παρασκευή, έγινε από τον κ. Παπαθεοδώρου και τα μέλη της επιτροπής, μια πρώτη αποτύπωση των πιθανών διαδρομών μέσα στην πόλη της Ρόδου, ενώ σήμερα, Σάββατο, θα επισκεφθούν περιοχές όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί το Πάρκο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που θα περιλαμβάνει και πίστα αγώνων ταχύτητας. Τέτοιες περιοχές είναι το Αεροδρόμιο Μαριτσών, το Αεροδρόμιο Καλάθου, το Αεροδρόμιο Κατταβιάς και το Πρασονήσι, ώστε να ακολουθήσουν οι μελέτες καταλληλότητας.
Η εκκίνηση της προσπάθειας αναβίωσης του σιρκουί της Ρόδου, ως ένα πρώτο βήμα για την επάνοδο του νησιού στον διεθνή χάρτη των αγώνων ταχύτητος , με απώτερο στόχο την διεξαγωγή αγώνων σε πίστα, έγινε πριν από ένα μήνα περίπου, σε συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον κ. Θανάση Παπαθεοδώρου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί, ο κ. Χατζημάρκος διατύπωσε τη βούλησή του για την αναβίωση του σιρκουί της Ρόδου, λόγω του πολλαπλού οφέλους που συνεπάγεται για το νησί, και ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε γνωστή την πρόθεση της Λέσχης “ΔΙΕΛΠΙΣ ΠΕΡΙΑΓΩΝΩΝ” να συμπεριλάβει την Ρόδο στο πρόγραμμα των αγώνων ταχύτητας εντός πόλεων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη χθεσινή σύσκεψη, δήλωσε: «Η συζήτηση για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει ιδιαίτερη αξία για την Ρόδο. Το νησί έχει μεγάλη ιστορία, πολλούς λάτρεις και γνώστες του αντικειμένου. Είναι μια συζήτηση που γίνεται αρκετά χρόνια και χαίρομαι που μπαίνει ξανά σε μια νέα, πολύ σοβαρή βάση, με τη συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο, όλων όσων πρέπει να συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. Είναι σημαντικό ότι η ιδέα – πρόταση αναβίωσης των αγώνων ταχύτητας της Ρόδου, ήλθε από τους εκτός Ρόδου φίλους του αθλήματος. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η φήμη και η δυνατότητα του νησιού και πως μπορεί ,με μια καλά μελετημένη διαδρομή και με σωστή οργάνωση, να επανακάμψει και να στηρίξει την φήμη , την οικονομία του νησιού, αλλά και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αυτό καθαυτό. Στόχος μας είναι η Ρόδος να αποκτήσει το δικό της αποτύπωμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Για την επίτευξή του προχωράμε βήμα – βήμα, σοβαρά και μεθοδικά. Ξεκινάμε από το σιρκουί της Ρόδου, την αναβίωσή του με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και κανόνες, για να φτάσουμε στον πιο μακρινό και πιο φιλόδοξο στόχο, να αποκτήσει η Ρόδος μια πίστα για διεθνείς αγώνες ταχύτητας».
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: «Είμαι βέβαιος πως το σύνολο των φορέων του νησιού θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα υψηλό βαθμό συνεργασίας , ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Από πλευράς της Περιφέρειας είναι δεδομένη η πολιτική βούληση, η οικονομική στήριξη και κάθε βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν την αγάπη, την γνώση και την εμπειρία του αντικειμένου. Όλοι μαζί θα πετύχουμε το στόχο μας».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Θανάσης Παπαθεοδώρου έχει μακρά ιστορία και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Με την παρουσία του σήμερα στη Ρόδο, μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι για το σιρκουί αλλά και για το Πάρκο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Ο στόχος μας, μετά από πολλά χρόνια, παίρνει σάρκα και οστά. Πιστεύω ακράδαντα ότι, όταν κάποιοι θέλουν, μπορούν. Και η βούληση της Περιφέρειας είναι δεδομένη Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε επιτυχία. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα για την Ρόδο , την Δωδεκάνησο και τη χώρα συνολικά».
O κ. Θανάσης Παπαθεοδώρου είναι εκπρόσωπος του Dielpis Formula 1, του φορέα που έχει εκπονήσει τη μελέτη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας για την οργάνωση αγώνων φόρμουλα 1 στην Ελλάδα, στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Λέσχης “ΔΙΕΛΠΙΣ ΠΕΡΙΑΓΩΝΩΝ”, του νεοσύστατου φορέα , που θα διοργανώνει μεγάλους αγώνες στην Ελλάδα εντός πόλεων και σε πίστες. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία του νησιού της Ρόδου στους αγώνες.
«Το νησί της Ρόδου έχει τεράστια ιστορία στους αγώνες αυτοκινήτου. Η σοβαρότητα και η πραγματική διάθεση των ανθρώπων της Ρόδου, είναι που μας φέρνει εδώ για να συνεργαστούμε. Η αρχή θα γίνει από το σιρκουί της Ρόδου, ένα εγχείρημα δύσκολο, αλλά εφικτό, το οποίο θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που τίθενται από τις διεθνείς ομοσπονδίες του αθλήματος» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος έδωσε έμφαση στις νέες, ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές, που ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχυ στην διοργάνωση των αγώνων του είδους. Τόνισε πως η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ), η διοργανώτρια αρχή αγώνων ταχύτητας στην Ελλάδα, είναι ήδη σύμφωνη για το σιρκουί της Ρόδου και το επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τους τοπικούς φορείς, για την συμβολή τους στην διοργάνωση των αγώνων. Στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε ο αγώνας της Ρόδου να συμπεριληφθεί στο πρωτάθλημα του 2017, που θα ανακοινωθεί στο τέλος του έτους.
Ο κ. Δημήτρης Παρασός αναφέρθηκε στην μεγάλη παράδοση της Ρόδου, από την περίοδο της Ιταλοκρατίας ακόμη, με τέσσερις αγώνες ταχύτητας, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, που διεξάγοντο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης, στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003, για την δημιουργία του Ροδιακού Πάρκου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, αλλά δεν προχώρησε. Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ειλικρινή διάθεση και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το θέμα των αγώνων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μετά από συζητήσεις δεκαετιών, ήλθε ο καιρός να περάσουμε στην πράξη.
Ο κ. Γιάννης Μαρίνος μίλησε για την μεγάλη πρόκληση, να ανανεωθεί το πρόσωπο και το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και τόνισε πως η πολιτική βούληση και η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν την μεγαλύτερη εγγύηση για την συνέχεια και την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ο κ. Γιώργος Κώστας από την πλευρά του στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Πάρκου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στη Ρόδο και τόνισε πως εκτός από τα οφέλη στον τουρισμό, την οικονομία και το άθλημα, θα επιτελέσει μεγάλο κοινωνικό έργο με το να υπάρχει ένας χώρος που πληροί τις προδιαγραφές για την ασφαλή προπόνηση των αθλητών των αγώνων ταχύτητας, χωρίς κίνδυνο για τη ζωή τους.