Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων στο Ασκληπιείο

01-08-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

"Σε μένα μου έλαχε ν΄ αγαπήσω τον τόπο μου, όπως τον αγαπάτε κι εσείς. Να τι είναι που μας ενώνει απόψε όλους εδώ πέρα. Η αγάπη μας για την Ελλάδα». Με τα λόγια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που απηύθυνε στους Έλληνες μετανάστες της Στοκχόλμης, όταν του απενεμήθη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καλωσόρισε τους Απόδημους Ρόδιους που συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο των Αποδήμων Ροδίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ασκληπιείου. 

Στο συνέδριο με θέμα «Συνάντηση Αποδήμων Ροδίων», που αποτελεί πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου και το οποίο  συνδιοργανώθηκε από το  Δήμο Ρόδου,  τη Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου και το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων, τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έδωσαν το παρών, πέραν των επισήμων προσκεκλημένων και πολλοί Ρόδιοι της Διασποράς. 

Ρόδιοι πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που έχουν ριζωμένη βαθιά στην καρδιά και την ψυχή τους την πατρίδα τους τη Ρόδο και την Ελλάδα γενικότερα και που, όποτε κι αν τους καλεί, είναι στο πλάϊ της και ενώνουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους  για να τη βοηθήσουν.

Παροιμιώδης είναι η  ομοψυχία που διακρίνει πάντα την ελληνική ομογένεια απανταχού της γης και ιδιαίτερα τους Ρόδιους ομογενείς, η λατρεία που έχουν για τον τόπο τη Ρόδο, η στήριξη και η καθοριστική συμβολή τους σε όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα, η υπερηφάνεια και η ανιδιοτέλεια με την οποία αγκαλιάζουν τους συμπατριώτες τους, όλα αυτά χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και φυσικά τους Ρόδιους του εξωτερικού.

Μέσα σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, στη Ρόδο κι απανταχού της γης, μοιράσθηκαν αναμνήσεις από το νησί κι από τον τόπο  που επέλεξαν ως δεύτερη πατρίδα τους, γέλασαν, έκλαψαν, έσφιξαν χέρια, αγκαλιάσθηκαν και δεσμεύθηκαν να συναντώνται συχνά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσο το επιτρέπουν οι αποστάσεις και οι δραστηριότητες τους. 

«Η γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη, αλλά οι καρδιές μας, πάντα ενωμένες και πάντα πρόθυμες, σβήνουν, μηδενίζουν τις αποστάσεις.  Δεν είναι μόνο οι δικές σας καρδιές που ταξιδεύουν ασταμάτητα στην πατρίδα, στη Ρόδο μας. Είναι και οι δικές μας, οι καρδιές όλων μας, που σας αγκαλιάζουν, ξέροντας την αγάπη σας και τη λαχτάρα σας για ξαναντάμωμα» ανέφερε συγκινημένη, απευθυνόμενη στους ομογενείς, η κα Χατζηλαζάρου, παραθέτοντας την εμπειρία της να ζήσει από κοντά τους Απόδημους Ρόδιους της Αμερικής όταν ως αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων επισκέφθηκε τον περασμένο Μάϊο την Αμερική, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Ρόδου στην Έκθεση “GreekPanorama 2017”, στη Νέα Υόρκη.

 

Παρόντες στο συνέδριο, εκτός του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και της αντιδημάρχου κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου ήσαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο Γενικός Γραμμετέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος  οι αντπεριφερειάρχες κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, κ. Θωμάς Σωτρίλης και κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου,  η πρόεδρος της κοινότητας Ασκληπιείου κα Μαρία Παπαβασιλείου, η πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου κα Μαρία Ν. Παπαβασιλείου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αποδήμων Ροδίων κ. Κωνσταντίνος Τρέχας, ο αναπληρωτής πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Βασιλεία Καζούλλη, η πρώην Συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά και Δυτικής Αμερικής κα Δέσποινα Χατζηδιάκου, καθώς και οι εκπρόσωποι Συλλόγων Αποδήμων Ροδίων  όπως : ο κ. Μιχάλης Αϊβάζης, Αντιπρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου "ΑΠΟΛΛΩΝ" ΗΠΑ, ο κ. Πολύβιος Παυλίδης, επίτιμος Πρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου "ΑΠΟΛΛΩΝ" ΗΠΑ, ο κ. Φώτης Λεβέντης, μέλος παρροδιακού συλλόγου "ΚΟΛΟΣΣΟΣ" στον Καναδά, ο κ. Θωμάς Σωτρίλλης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, που αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις της 7ης Μαρτίου στον Καναδά, η κα Μαρία Χατζησυμεών εκπρόσωπος Παρροδιακής Ένωσης "ΚΟΛΟΣΣΟΣ" Αδελαϊδας, ο κ. Νίκος Αγγελίδης, μέλος του Παροδιακού Συλλόγου "ΔΙΑΓΟΡΑΣ" στην Μελβούρνη Αυστραλίας, η κα Τσαμπίκα Κελακιού, εκπρόσωπος της Παρροδιακής Ένωσης Νοτίου Αυστραλίας, ο "ΚΟΛΟΣΣΟΣ", η κα Σοφία Χάσκα, Αντιπρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στο Σύδνεϋ, ο κ. Μέντος Ζωάννου, εκπρόσωπος Δωδεκανησιακού Συλλόγου Ελλήνων του Κογκό, ο κ. Γιάννης Περίδης, δημοτικός σύμβουλος στο τοπικό συμβούλιο Δημοτικής ενότητας Αφάντου, συνοδός αποστολής Δήμου Αφάντου στις κατασκηνώσεις της διδυμοποιημένης πόλης Goumersbach, ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, πρόεδρος τοπικού τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου, ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ο κ. Νίκος Φροσινάκης, εκπρόσωπος  συλλόγου «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», στην Αυστραλία. 

Δυναμικό παρών έδωσαν και πολλοί ομογενείς από όλα τα μέρη του κόσμου που συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης και έλαβαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου, ένα αναμνηστικό συμμετοχής στο συνέδριο.

Τους συνέδρους καλωσόρισε επίσης, η πρόεδρος της κοινότητας Ασκληπιείου κα Μαρία Παπαβασιλείου, επισημαίνοντας πως « οι Έλληνες και οι Ρόδιοι που ζουν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με την πατρίδα, με τον τόπο τους, μεγαλουργούν αλλά πάντα σκέπτονται πώς να συνεισφέρουν στη χώρα μας, πώς να βοηθήσουν πώς να επενδύσουν και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Είναι οι επίσημοι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό». 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου,  αναφέρθηκε στον βασικό  συνεκτικό δεσμό των Αποδήμων με την Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από την πίστη και τη νοσταλγία για την Ελλάδα, επισημαίνοντας: 

«Ο δεσμός αυτός φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φθορά με την πίστη, μπορούμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία, να προχωράμε μπροστά ως ενιαίο σύνολο, απόδημοι και όσοι ζουν στην Ελλάδα». 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος  είναι και μέλος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής, εξήρε την απόφαση του Δημάρχου Ρόδου να δημιουργήσει Γραφείο Αποδήμων, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, δίδοντας του ενώπιον όλων συγχαρητήρια για τη σύσταση, τις δράσεις και τις ενέργειες του συγκεκριμένου γραφείου. Τόνισε δε πως « όλα αυτά αλλά και η αλληλεγγύη που τόσο έχουν δείξει οι Απόδημοι Έλληνες και φυσικά οι Ρόδιοι του εξωτερικού στην πατρίδα, ας αποτελέσει παρακαταθήκη αυτής της συνάντησης για το συνέδριο που θα γίνει στη Ρόδο, το 2018».   

Στον βασικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Απόδημος Ελληνισμός στο διάβα του χρόνου, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορεί να εννοηθεί Ελλάδα χωρίς τη Διασπορά. Οι Έλληνες εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας διατηρούν δεσμούς με την πατρίδα. Όπου κι αν έχω ταξιδέψει η Ελλάδα με κάνει υπερήφανο. Ο Ελληνισμός είναι μία ιδέα, με βασικές αρχές και αξίες και είναι  χρέος μας, να τις μεταφέρουμε στις νέες γενιές». 

Τις σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των απανταχού Ελλήνων τόνισε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Διασπορά αποτελεί μια νοητή προέκταση του ελληνισμού πολύ πέρα από τα οριοθετημένα γεωγραφικά σύνορα του κράτους της Ελλάδας. Ο ελληνισμός αυτός κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει στις «άλλες πατρίδες του» αλλά παράλληλα κατάφερε να αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Πέντε εκατομμύρια περίπου απόδημοι  Έλληνες,  διατηρούν με την πατρίδα μας στενούς δεσμούς και διαδραματίζουν διαχρονικά πολύ  σημαντικό  ρόλο  στο παγκόσμιο στερέωμα σε κάθε τομέα και επίπεδο, οικονομικό, πολιτικό, επιστημονικό, κοινωνικό και ιδεολογικό».  

Τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας αποτελούν οι Έλληνες του εξωτερικού, σημείωνε στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, τονίζοντας πως «Ο Απόδημος Ελληνισμός, ή καλύτερα ο Ελληνισμός της Διασποράς, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ελληνισμού στη διαχρονική του πορεία. Είμαστε υπερήφανοι για τους Ροδίτες οι οποίοι ξενιτεύτηκαν, έχουν διαπρέψει και συνεχώς διακρίνονται στους επιστημονικούς τομείς που δραστηριοποιούνται. Είμαστε υπερήφανοι που η τρίτη και τέταρτη γενιά αποδήμων, τα νέα παιδιά, κρατούν τις παραδόσεις μας ζωντανές. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει όλες τις δράσεις που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, το ίδιο θα πράξει και για το συνέδριο του 2018». 

Στις γερές φιλίες, τις εκδηλώσεις και όλες τις δραστηριότητες του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου για τους Απόδημους Ροδίους, που θα κορυφωθούν στις 19 Αυγούστου του 2017 με το αντάμωμα των Αποδήμων,  αναφέρθηκε  η πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Ν. Παπαβασιλείου, η οποία εμφανώς συγκινημένη απήγγειλε όμορφες μαντινάδες του Ασκληπιείου για τα ξενιτεμένα παιδιά του. 

Στις δράσεις και το μέχρι τώρα έργο που παρήγαγε το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων του Δήμου Ρόδου, αναφέρθηκε  ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Αποδήμων και υπεύθυνος του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων κ. Κωνσταντίνος Τρέχας, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάγκη γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των Ροδίων και των Ροδίων απανταχού της γης, δικαιολογεί την ύπαρξη του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων. Οι δράσεις μας ενθαρρύνουν τον επαναπατρισμό των Ροδίων της Διασποράς». 

Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου ήσαν: Ο αναπληρωτής πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα «Ελληνική Διασπορά και Διαπολιτισμικές επαφές στην Αρχαία Μεσόγειο», τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι Ρόδιοι ήταν πάντα ταξιδευτές και μετοικιστές του κόσμου. Από τη Δωρική Εξάπολη, μέχρι τις περίφημες ροδιακές αποικίες στα τέλη του 8ου - αρχές του 7ου αι. π.Χ., τη Φάσηλι στη Λυκία, τους Σόλους στην Κιλικία, την Παρθενόπη στην Ιταλία, τη Ρόδη στη μακρινή Ιβηρική χερσόνησο, τη Γέλα στη Σικελία, τον Ακράγαντα και τις μυθικές Γυμνησίες (Βαλεαρίδες) Νήσους κάτω από την Ιβηρική χερσόνησο, και τόσες άλλες ακόμη, η Ρόδος άφηνε τα σημάδια της στη Μεσόγειο και σε όλον τον κόσμο».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Βασιλεία Καζούλλη αναφέρθηκε στις «Προοπτικές συνεργασίας των Ροδίων της Διασποράς με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου», ενώ η κα Δέσποινα Χατζηδιάκου πρώην Συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά και Δυτικής Αμερικής παρουσίασε στους παρευρισκομένους το «Εκπαιδευτικό σύστημα στα ελληνικά σχολεία της Ομογένειας». 

Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες βασικών ομιλητών ακολούθησαν οι ιδιαιτέρως φορτισμένες συναισθηματικά τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων Αποδήμων που αναδεικνύουν το δέσιμο των Αποδήμων Ροδίων με τον τόπο τους, που δείχνουν τον νόστο και την ελπίδα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη,  αλλά και αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που έζησαν από κοντά την αγάπη των Ροδίων της Διασποράς στον τόπο που ζουν. 

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, που είχε πλούσιες προτάσεις για δράσεις και συνεργασία, οι οποίες ουσιαστικά θα αποτελέσουν τη βάση για την υλοποίηση του μεγάλου συνεδρίου των απανταχού της γης Ροδίων, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 στη Ρόδο, η αντιδήμαρχος κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου τόνισε:

«Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, εύχομαι ολόψυχα οι Σύλλογοι Ροδίων της Ομογένειας να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά και γόνιμα για πολλά χρόνια ακόμα. Ως αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αποδήμων Ροδίων, αλλά και προσωπικά ως Μαρίζα Χατζηλαζάρου, δεσμεύομαι να υλοποιήσουμε από κοινού και σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όλες εκείνες τις δράσεις που έχουμε συζητήσει κατά καιρούς, όλες τις δράσεις που έχουμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου κι ακόμα περισσότερες ώστε να έλθουμε όλοι οι Ροδίτες, όπου κι αν ζουν και δραστηριοποιούνται,  ακόμα πιο κοντά. Εύχομαι το Συνέδριο των Αποδήμων Ροδίων, να σταθεί ακόμα μία αφορμή για να  μπορέσουμε να ανταμώνουμε, για να μπορέσει η αγκαλιά να γίνει πραγματική και όχι απλώς συμβολική».

Στον, κατά γενική ομολογία, εκπληκτικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ασκληπιείου, που ανήκει στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ασκληπιείου, ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακή «κουλουρία», χορηγία του ξενοδοχείου “H Hotel” της οικογένειας Γ. Χατζηλαζάρου και ασκληπενά ντολμαδάκια προσφορά των γυναικών του Ασκληπιείου, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από ντόπιους οργανοπαίχτες. 

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....