Δήμος Κέρκυρας: Ο παράδεισος των αγριολούλουδων και η τουριστική προβολή του νησιού

08-04-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Κέρκυρα, διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες που προσφέρει για την ανάπτυξη του Τουρισμού της Υπαίθρου. Οι πόροι της Κέρκυρας περιλαμβάνουν βασικά χαρακτηριστικά, δραστηριότητες, υποδομές για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού Υπαίθρου, με κυριότερες μορφές τον οικοτουρισμό, τον πολιτιστικό, θρησκευτικό, γαμήλιο και αθλητικό τουρισμό.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, η Κέρκυρα είναι ο παράδεισος των αγριολούλουδων. Στο νησί απαντούν πάνω από 36 είδη ορχιδέας.

Το νησί διαθέτει αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, οικοσυστήματα με πλούσια βιοποικιλότητα και προστατευμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δηλαδή πόροι που προσφέρονται για την ανάπτυξη οικοτουρισμού και για περιηγήσεις σε μονοπάτια.

Οι υγρότοποι της λιμνοθάλασσας Κορισσίων και η Νήσος Λαγούδια, η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, οι Αλυκές Λευκίμμης, η παράκτια ζώνη από το Κανόνι και τα Διαπόντια Νησιά με αξιόλογη παρουσία αποδημητικών και αρπακτικών πουλιών, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000. Οι περιοχές της Παλαιοκαστρίτσας και της Παλίας Περίθειας, έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κάλλους τοπίου αντίστοιχα.

Το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και τις περιμετρικές οχυρώσεις φέρουν ανεξίτηλα τη σφραγίδα των δυτικών κατακτητών  και συνθέτουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο που από το 2007 εντάχθηκε στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κάστρα και μοναστήρια με πανοραμική θέα, όπως το παλαιό και Νέο Φρούριο της Παλιάς Πόλης, το Αγγελόκαστρο, το Κάστρο του Γαρδικίου, το κάστρο στην Κασσιώπη, η μονή της Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, η Μονή του Παντοκράτορα, είναι απομεινάρια της βυζαντινής και ενετικής περιόδου.

Τα νεοκλασικά ανάκτορα, «Αχίλλειο» στο Γαστούρι, το ανάκτορο στο Μον Ρεπό στο Κανόνι και το παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Παλιά Πόλη με τις σπάνιες μουσειακές συλλογές που στεγάζουν καθώς και οι 18 φιλαρμονικές ορχήστρες σε όλο το νησί, είναι απόδειξη των φιλόμουσων και φιλότεχνων κατοίκων του νησιού. Θρησκεία και πολιτισμός συνδυάζονται στα δρώμενα και φεστιβάλ που οργανώνονται στο νησί, όπως σε αυτά που αναφέρονται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, οι εκδηλώσεις του Πάσχα, οι λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα. Η Κέρκυρα σήμερα αποτελεί από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς της Ευρώπης, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στα γραφικά χωριά της υπαίθρου και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Συνάγεται από την ευρεία γκάμα πολιτιστικών πόρων και πόρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, ότι συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Παράλληλα οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις κρίκετ και ιστιοπλοΐας, καθώς και η διοργάνωση αγώνων δρόμου σε διάφορα μέρη του νησιού, αποτελούν κίνητρο ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στο νησί.

Η Κέρκυρα συνδέεται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική χώρα μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει κανείς είτε με το αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Το νησί συνδέεται επιπλέον με τα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) και τους Παξούς. Το λιμάνι της Κέρκυρας δέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων. Κατά τους θερινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια Αγκόνα, Βενετία, Ότραντο και Μπάρι της Ιταλίας.

Το Διεθνές αεροδρόμιο της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» έχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση με το Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης συνδέεται αεροπορικώς με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», τη Ζάκυνθο, Πρέβεζα στο εσωτερικό καθώς και με 137 αεροδρόμια εξωτερικού όπως Λονδίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Ρώμη, Βιέννη, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Μάτσεστερ κ.α.

Έχοντας λοιπόν ως άξονες τις ανωτέρω ειδικές μορφές τουρισμού, ο Δήμος Κέρκυρας προβαίνει μεταξύ άλλων στις εξής δράσεις τουριστικής προβολής:

-Γαστρονομία: Food and Wine Festival, Beer Festival, Ομηρική Διατροφή, Σχολεία Κερκυραϊκής κουζίνας.

-Εναλλακτικός τουρισμός: Προώθηση του Περιηγητικού, Θρησκευτικού, Πεζοπορικού και Γαμήλιου Τουρισμού. Περαιτέρω έμφαση στον Θαλάσσιο τουρισμό και στον Τουρισμό Ευεξίας.

-Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Πιστοποίησης Ομηρικών Προϊόντων, συνεχής επιστημονική μελέτη και παρακολούθηση του προορισμού.

-Συνέδριο αει-Forum: Συνεχιζόμενο καθ' όλο το έτος, παρατηρητήριο τουρισμού, ανάθεση μελέτης για τον τουρισμό

 

 

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο