Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου αποφάσισε την υποβολή πρότασης της πράξης ΕΡΜΗΣ- Έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία για την αποτελεσματική προώθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας των Ιονίων Νήσων, με την υπογραφή Συμφωνητικού Σύμπραξης μεταξύ του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνών Πανεπιστημίου Ιονίου (ΕΛΚΕ-ΠΙ), του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου - Λευκάδας.
Το έργο, προϋπολογισμού 405.000 ευρώ, στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου του Ιονίου, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση του εισοδήματος του πληθυσμού των νησιών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διαμέσου των Τμημάτων Πληροφορικής και Περιβάλλοντος, θα ηγηθεί της προσπάθειας και θα προτείνει δράσεις προώθησης, ενημέρωσης και διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης, καθώς και ευαισθητοποίησης σε θέματα βιοποικιλότητας εντός των ορίων της ΠΙΝ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα δημιουργηθεί μία πρωτότυπη και πρότυπη ψηφιακή πλατφόρμα, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το σύνολο των οικοσυστημάτων των Ιονίων Νήσων, μέσω κατάλληλων εργαλείων ανάδειξης προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προκείμενων προστατευόμενων περιοχών.
Παράλληλα, θα μελετηθούν οι μέθοδοι ομαλής και δια βίου ένταξης του φυσικού αντικειμένου στην ευρύτερη τουριστική εκμετάλλευση και τουριστική ροή, με έμφαση τόσο στην ευαισθητοποίηση της τελευταίας, όσο και στον αναπτυξιακό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών, ενώ θα παραχθεί ένα βελτιωμένο ψηφιακό προϊόν, με σκοπό την ανάδειξη της ΠΙΝ ως σημαντικό πόλο έλξης του εναλλακτικού τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο.
Έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου των περιοχών ενδιαφέροντος για την προσδοκώμενη βελτίωση της εικόνας της ΠΙΝ με την αξιοποίηση Νέων Μέσων (Διαδίκτυο, "έξυπνα" κινητά, πολυμέσα, κ.α.).
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθούν ημερίδες, θα παραχθεί έντυπο υλικό και θα λάβουν χώρα εκδόσεις προώθησης για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της αξίας προστασίας της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου των Ιονίων Νήσων.
Τέλος, κρίνεται αναγκαία η θέσπιση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής, η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των Φορέων Διαχείρισης στη διαχείριση και στην προστασία της βιοποικιλότητας στην ΠΙΝ, αλλά και στην ενίσχυση της συμμετοχικής διαδικασίας, είτε οργανωμένων ομάδων, είτε απλών πολιτών στη διαχείριση και προστασία τους.