Σε ποιο ελληνικό νησί θα δημιουργηθεί σχολή για Masterchef

25-11-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια, η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της εγχώριας  τουριστικής βιομηχανίας. Η τοπική γαστρονομία δε, κερδίζει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες-αλλά και επισκέπτες, λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας.

Ένα από τα ελληνικά νησιά το οποίο μπορεί να είναι υπερήφανο για τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές του συνταγές, είναι και η Σίφνος. Συνεπώς, μία ανώτερη σχολή γαστρονομίας, θα ήταν μοναδικό μέσο διάδοσης της γνώσης, τόσο της παραδοσιακής, όσο και της σύγχρονης  γαστρονομίας στους μελλοντικούς σεφ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Σίφνου αιτήθηκε πρόσφατα την παραχώρηση  οικοπέδου στο Θόλο, ιδιοκτησίας του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Σίφνου, για διάστημα 100 ετών, ώστε να δημιουργηθεί εκεί Ανωτέρα Σχολή Γαστρονομίας.

Εξάλλου, η Σιφνέικη κουζίνα έχει πολλές ιδιαιτερότητες: Ένα από τα χαρακτηριστικά της, είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. Η σύσταση του σιφνέικου πηλού, τον καθιστά κατάλληλο για κατασκευή πυράντοχων μαγειρικών σκευών.

Το μαστέλο, είναι ένα μόνο από τα κορυφαία πιάτα του νησιού. Πρόκειται για κατσικάκι ή αρνάκι που πλένεται μόνο με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με άνηθο και τοποθετείται πάνω σε κλιματόβεργες, έτσι ώστε να ψήνεται μόνο με τους ατμούς του κρασιού, χωρίς να έρχεται σε βρασμό. Το ψήσιμο γίνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος, το μαστέλο, εξ’ ου και η ονομασία του. Επιπροσθέτως, οι ρεβυθοκεφτέδες, είναι επίσης ένα πολύ γνωστό πιάτο της Σιφνέικης κουζίνας.

Αποτελείται από ρεβύθια αλεσμένα και αρωματισμένα με μυρωδικά όπως η μαντζουράνα, τα οποία τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Ένα ακόμη νόστιμο και έντονο πιάτο, είναι και η καπαροσαλάτα: Υπέροχη και κρεμώδης, μαγειρεύεται με κρεμμύδια δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πικάντικο φυτό. Τέλος, τα μοναδικά τυριά της Σίφνου όπως είναι η γυλωμένη μανούρα, η ξυνομυζήθρα και η χλωρομανούρα, αλλά και τα αγνά γλυκά της, όπως το παστέλι, τα αμυγδαλωτά φούρνου και κατσαρόλας, τα μπουρέκια γεμιστά με καρύδια και τα λουκούμια, παρουσιάζουν ένα πλούσιο και ενδιαφέρον ψηφιδωτό της Σιφνέικης γαστρονομίας.

 

διαβάστε ακόμα

Γαστρονομικός τουρισμός | Η ΕΕ αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα
Ξενοδοχεία/ Απευθείας κρατήσεις: Ραγδαία αύξηση των πωλήσεων από κινητά – Οι νέες προκλήσεις
Διαβούλευση ΜΠΕ για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κω
Κ.Μητσοτάκης | Τουριστικές επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην Ερμιονίδα
Τουρισμός | Πώς επιλέγουν διακοπές οι Αμερικανοί και Καναδοί ταξιδιώτες: Πολιτισμός, ασφάλεια και πολλαπλοί προορισμοί
Διαγωνισμός για τη συντήρηση κρηπιδώματος του Παλαιού Λιμένα Μυκόνου
Τουρισμός | Oι Βρετανοί επέλεξαν Τουρκία το 2024 - πρώτη αγορά με 3,7 εκατ. αφίξεις στο 9μηνο (+17%)
ΕΟΤ Σκανδιναβίας: Προβολή της Ελλάδας στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Σουηδίας
FedHATTA/ HATTA: 1η Παγκόσμια Συνάντηση της WTAAA σε Αθήνα και Κρήτη στις 6-11 Νοεμβρίου
Ο Γερμανός Πρόεδρος πήρε μια γεύση από την πρωτοβουλία TUI Field to Fork στην Κρήτη