Οι παράκτιες ζώνες της Ποσειδωνίας είναι ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό, που επηρεάζεται ωστόσο από πολλούς παράγοντες και δέχεται σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας σχηματίζουν συστάδες κατά μήκος των παραλιών σε πολλές ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα φύκια που ξεβράζονται στην άμμο από τη θάλασσα, αποτελούν μία φυσική παράκτια ζώνη προστασίας από τον σχηματισμό αμμοθινών, με παράλληλή διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ελαχιστοποίηση της διάβρωσης των ακτών.
Ωστόσο, αυτή η φυσική περιβαλλοντική λειτουργία επηρεάζεται αρνητικά από τις συνήθεις πρακτικές διαχείρισης κατά μήκος των ακτών που έχουν έντονη τουριστική δραστηριότητα. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Posbemed 1, διαπίστωσε την ανάγκη προώθησης καλύτερης διαχείρισης της Ποσειδωνίας στις παραλίες όλης της Μεσογείου. Από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από όλη την Μεσόγειο, προέκυψε ότι το 83% των ερωτηθέντων τοπικών αρχών απομακρύνουν κάθε χρόνο τα ξεβρασμένα φύκια σε μερικές ή όλες τις παραλίες που έχουν στην ευθύνη τους. Σε περίπου 44% των περιπτώσεων, αυτή η απομάκρυνση γίνεται με βαριά μηχανήματα και τα υλικά συχνά τοποθετούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή μεταφέρονται κάπου αλλού και σπάνια χρησιμοποιούνται με τρόπο που να συμβάλλουν στη διατήρηση της παραλίας αλλά και χωρίς να ενοχλούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σε συνέχεια λοιπόν αυτής της διαπίστωσης ότι δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες, καλές πρακτικές αλλά και κανονισμοί για την διαχείριση της Ποσειδωνίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το έργο Posbemed 2 το οποίο θα συμβάλει με την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων σε προγράμματα και δράσεις που θα ενθαρρύνουν το βιώσιμο τουρισμό σε αυτές τις περιοχές, με σεβασμό στο περιβάλλον και μειώνοντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις στην Ποσειδωνία.
Το έργο Posbemed 2, θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, προκειμένου να συνεργαστούν για διάφορες δράσεις με στόχο την αειφόρο διαχείριση του τοπίου και των παραλιών της Ποσειδωνίας ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές. Σε πολλές μεσογειακές χώρες, η διαχείριση παραλιών γίνεται από περιφερειακές και τοπικές αρχές. Οι παραλίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της Μεσογείου και στόχος του έργου είναι να προωθήσει την χάραξη μίας συνολικής παράκτιας στρατηγικής ανάπτυξης, εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους πληροφορίες ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιθανές ανησυχίες τους ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάδειξη της σημασίας της Ποσειδωνίας.
Η συμμετοχή της περιφέρειας στο εν λόγω έργο προήλθε από πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία γνώριζε τις δράσεις που είχε αναπτύξει η περιφέρεια στο πλαίσιο του έργου Accolagoons. Στο έργο Accolagoons είχαν χαρτογραφηθεί τα λιβάδια της Ποσειδωνίας στη περιοχή της Επανομής και Αγγελοχωρίου και είχε πραγματοποιηθεί μία σημαντική καμπάνια ενημέρωσης αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία των περιοχών της λιμνοθάλασσας Επανωμής και Αγγελοχωρίου.