Την ένταξη της Καλαμάτας στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια αποφάσισε, πρόσφατα, ο Δήμος Καλαμάτας.
Πρόκειται για μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τον Δήμο Τρικκαίων, η οποία αριθμεί σήμερα 26 μέλη – Δήμους της χώρας που διαρρέονται από ποτάμια.
Σκοπός του Ελληνικού Δικτύου πόλεων με ποτάμια είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική αστική-περιαστική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων. Ως ιδιαίτεροι στόχοι του Δικτύου, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
- Η συνεργασία για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που αφορούν τη μόλυνση, την ποιότητα και την επάρκεια των υδάτων, καθώς και τη χλωρίδα και πανίδα τους.
- Η συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη των μελών του μέσα από την τουριστική, πολιτιστική και ενεργειακή αξιοποίηση των ποταμών τους.
- Συμμετοχή σε ανάλογα ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων στην κοινή ευρωπαϊκή εκστρατεία για πόλεις πιο ανθρώπινες και πολιτισμένες, με επίκεντρο τον άνθρωπο.
- Δρομολόγηση διαδικασιών που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στους σχεδιασμούς.
- Συμμετοχή στη χάραξη και υποστήριξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών για το υδάτινο περιβάλλον με ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, με διοργάνωση συνεδρίων και εκδόσεις σχετικού υλικού.
- Προώθηση έργων βελτίωσης και επέκτασης των υποδομών και των διαμορφώσεων για τους πεζούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Συγκέντρωση πόρων με την άσκηση και εμπορικών δραστηριοτήτων.
Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες Δήμοι καλούνται να διαμορφώσουν ένα δικό τους πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη και την υλοποίηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα προς το υδάτινο περιβάλλον.
Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες δήμοι θα πρέπει να εισάγουν ένα δικό τους μοντέλο κοινωνικής συμμετοχής, κινητοποίησης και συνεργασίας με τους οργανωμένους και ενδιαφερόμενους φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δήμο Καλαμάτας διασχίζουν τρία ποτάμια, ο Νέδων, ο Πάμισος και ο Άρις, όπου είναι πολύ σημαντικά στοιχεία τόσο για την προσφορά του υδάτινου, φυσικού στοιχείου μέσα στο αστικό περιβάλλον, όσο και για την ύπαρξη αισθητικά αξιόλογης παρόχθιας περιοχής με μεγάλα πλατάνια και άλλα είδη παρόχθιας βλάστησης, γεγονός που θα συμβάλλει στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.