Νέες δράσεις για την ανάπτυξη της Σαμοθράκης

07-08-20 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη της Σαμοθράκης έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΕ∆ ΑΜ-Θ).

Στις βασικές παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα στη Σαμοθράκη, έναν προορισμό με ιδιαιτερότητες αλλά και μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η αξιοποίηση της θέσης του νησιού, μέσω της ανάπτυξης των θαλάσσιων αξόνων ανατολής – δύσης, δηλαδή Καβάλα – Θάσος, Κων/πολη - Σμύρνη και βορρά –νότου, Αλεξανδρούπολη – Λαύριο. Επιπλέον, το νέο λιμάνι αναδεικνύεται ως στρατηγικής σημασίας έργο και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής του, με την επέκταση λειτουργιών προκειμένου να εξυπηρετήσει και άλλες χρήσεις όπως για παράδειγμα μαρίνα.

-Η αξιοποίηση των υποδομών της Αλεξανδρούπολης όπως το αεροδρόμιο με δυνατότητα εξυπηρέτησης διεθνών πτήσεων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο βαθμό όμως που εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η δυνατότητα σύγχρονης συγκοινωνιακής σύνδεσης για άμεση εξυπηρέτηση της Σαμοθράκης.

-Η υποστήριξη για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση και ταχύτερη ολοκλήρωση των απαραίτητων ρυθμιστικών μελετών και διαδικασιών που λειτουργούν ως υπόβαθρο και προϋπόθεση για την ανάπτυξη, όπως ΤΧΣ, Δασικοί χάρτες και σχέδια διαχείρισης Natura. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν άσκοποι περιορισμοί και απαγορεύσεις,  λόγου χάριν ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου δόμηση και  χαρακτηρισμός παραλιών ως δασική έκταση, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, χωρίς αυτό να αλλοιώνει την στρατηγική για την ανάπτυξη του νησιού.

-Η κατασκευή, συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η άμεση αντιμετώπιση των αιτιών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως ΧΥΤΥ και ΜΕΑ, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

-Η αντιμετώπιση του θέματος της ύδρευσης των οικισμών και της άρδευσης.

-Η υλοποίηση υποδομών ανάδειξης της Ιστορίας της Σαμοθράκης, όπως είναι ενδεικτικά η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, το άνοιγμα Αρχαιολογικού Μουσείου, η ανάδειξη του Κάστρου Χώρας και η ανάδειξη Λαογραφικού Μουσείου.

-Η οργάνωση του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας με παράλληλη αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας.

-Η αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που δημιουργούν θέματα αποψίλωσης, διάβρωσης εδαφών και δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων.

-Η δημιουργία θεσμοθετημένων υποδομών φυσικής διαβίωσης με τρόπο που να τηρούνται οι βασικές προδιαγραφές καθαριότητας, προστασίας της υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της ασφάλειας των επισκεπτών.

-Η απόκτηση Ψηφιακής Ταυτότητας και υλοποίηση πολιτικών ψηφιακού χαρακτήρα, καθώς και υποστήριξη από την ΠΕΔ της αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών.

διαβάστε ακόμα

Δύο γαστρονομικές κοινότητες στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και την Επίδαυρο Αργολίδας
Δήμος Πάρου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη
Ουγγαρία: Αναπτυξιακό πρόγραμμα 16 σημείων για την τόνωση του τουρισμού
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ