Από τις 10 έως 12 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στα Φάρσαλα η 15η Γιορτή Χαλβά. Σκοπός της διοργάνωσης, είναι η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, η γνωριμία των τοπικών παραγωγών καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων. Επιπλέον, η εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα έχει μια παραδοσιακή χροιά που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής.
Η ιστορία του χαλβά Φαρσάλων
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι, ήδη, από τις αρχές του 19ου αιώνα, τα Φάρσαλα ήταν διάσημα για το χαλβά τους, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που και το όνομα τους συνδέθηκε με αυτόν και ο «σαπουνέ» χαλβάς ονομάζεται, πλέον, «φαρσαλινός χαλβάς». Το 1817, ο Ιωάννης Οικονόμου - Λογιωτάτου, ο Λαρισαίος, αναφέρεται εγκωμιαστικά για το χαλβά και τα στραγάλια των Φαρσάλων, θεωρώντας τα, τα αξιολογότερα της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά στην εξέλιξη της κατασκευής του χαλβά φαίνεται ότι αρχικά οι τεχνίτες παρασκεύαζαν πέντε είδη χαλβά, τον «πιρίντς», με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, τον «κομμάτ», σκληρός, λευκού χρώματος, σε κομματάκια σαν λουκούμια, που πουλιόταν αποκλειστικά και μόνο στο παζάρι του Αυγούστου έως το 1960, περίπου, τον «σουσάμ», από σουσάμι ή στραγάλια, άμυλο και ζάχαρη, τον «ασουτέ», που ήταν νόστιμος, αλλά δύσκολα διατηρούταν και τέλος τον θρυλικό «σαπουνέ», που φτιαχνόταν με βούτυρο και υπήρξε πάντοτε ο επικρατέστερος όλων.