Στην 49η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής, συμμετείχε, με δικό της περίπτερο, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων από τις 12 έως 24 Αυγούστου 2014.
Η Λέσχη, όλες τις ημέρες της έκθεσης αναδείκνυε τη γαστρονομία των νησιών του Νότιου Αιγαίου και παρουσίαζε στους επισκέπτες τα μυστικά της κουζίνας τους.
Καθημερινά, οι Αρχιμάγειροι παρουσίαζαν καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως τα σκαλίσματα του Μιχάλη Γιαλούση σε καρπούζια και κολοκύθες και μαγείρευαν με υλικά από παραγωγούς που συμμετείχαν επίσης με περίπτερο στην έκθεση.
Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, κ. Νίκος Χριστοφόρου, ευχαρίστησε τους Αρχιμάγειρες για τη συμμετοχή τους σε εποχή υψηλής τουριστικής περιόδου και τη διοίκηση και ιδιοκτησία κάθε ξενοδοχείου που στήριξε τη διοργάνωση της έκθεσης με τη συμμετοχή chef του.
Ενδεικτικά μερικά από τα εδέσματα που παρασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν στον κόσμο ήταν τα εξής…
• Φρέσκα ζυμαρικά από τους Αλευρόμυλους Διμυλιάς πασπαλισμένα με το παραδοσιακό τυρί Κάσου «σιτάκα».
• Ροδίτικη λαδόπιτα τυλιγμένη με γραβιέρα Νάξου
• Κρασοτύρι της Κω με τοματάκι γλυκό παραδοσιακό του νησιού.
• Λαυράκι καπνιστό Καλύμνου με φρέσκα ζυμαρικά Ρόδου, το παραδοσιακό «τσιμπιτό» μακαρόνι.
• Βουβαλίσιο βούτυρο με πληγούρι και βουβαλίσιο τυρί.
• Κους κους με Ροδίτικο πληγούρι.
• Καραβόλους Ροδίτικους Διμυλιάς με κρασί της CAIR και δενδρολίβανο καθώς και άλλα αρωματικά της Δωδεκανησιακής φύσης.
• Τοματάκι Σαντορίνης πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί από τ’ Αφάντου.
• Πατάτες Νάξου σε ροδέλες τηγανισμένες σε καφτό ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με φρέσκια ρίγανη.
Και λίγα γλυκίσματα ενδεικτικά:
• Ακούμια (λουκουμάδες από ρύζι γλασέ) από τη Σύμη, προσφέρονται παραδοσιακά στους γάμους.
• Παραλαγές Ροδίτικης λαδόπιτας πχ τηγανιτές με θυμαρίσιο μέλι της «ρω» από το Βιωματικό κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου.
• Παραδοσιακό μελεκούνι, το οποίο παρασκεύασαν επί τόπου και το πρόσφεραν στον κόσμο.