Σημαντικές δράσεις για τον τουριστικό τομέα περιλαμβάνει η τελική έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα του Δήμου Καλαμάτας.
Όπως αναφέρεται σχετικά ένας ακόμη τομέας που πλήττεται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ο τουρισμός. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο Δήμος Καλαμάτας προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο. Οι υποδομές των τουριστικών θέρετρων μπορούν να επηρεαστούν από ακραία καιρικά φαινόμενα κι ως εκ τούτου, έχει προταθεί μια σειρά μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου.
Δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων στο τουριστικό τομέα
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης αποσκοπεί στην ενημέρωση των εργαζομένων στο τουριστικό τομέα για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, ειδικά κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων και για τη λήψη προληπτικών και προστατευτικών μέτρων τόσο για τους πελάτες όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, οι επιχειρηματίες του κλάδου ή
οι ενώσεις αυτών ή ο Δήμος μπορούν να δημιουργήσουν ενημερωτικό υλικό (σεμινάρια, έντυπο και ψηφιακό υλικό, καμπάνιες ενημέρωσης) με σκοπό την ενημέρωση για την υιοθέτηση νέων πρακτικών και πολιτικών. Όπως και οι προηγούμενες ενημερωτικές εκστρατείες, αυτό μπορεί να γίνει μέσω σεμιναρίων και διανομής έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, ενώ συνιστάται επίσης η επιβράβευση του προσωπικού για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών.
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τουριστών
Η ενεργειακή συμπεριφορά των τουριστών έχει κυρίαρχο ρόλο στον τουριστικό τομέα. Για αυτό το λόγο, οι τουριστικές επιχειρήσεις, και ειδικότερα τα ξενοδοχεία, προτείνεται να παρέχουν κίνητρα προς τους πελάτες για υιοθέτηση καλών πρακτικών, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των πόρων. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι δώρα όπως κουπόνια για ροφήματα στο μπαρ εφόσον ο
πελάτης συμφωνήσει να μην αλλάζονται σεντόνια / πετσέτες σε καθημερινή βάση κλπ. Η δράση αυτή συνεπάγεται μηδενικό κόστος για το δήμο καθώς συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις του ιδιωτικού τομέα για μείωση του κόστους λειτουργίας και ενίσχυσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Υιοθέτηση προγραμμάτων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης νερού στον τριτογενή τομέα
Σκόπιμη κρίνεται η υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και αποδοτικής χρήσης νερού από τα τουριστικά θέρετρα προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η λειψυδρία. Ενδεικτικά, ένα μέτρο που θα στοχεύει στην εξοικονόμηση μπορεί να είναι η ελεγχόμενη ροή νερού στα ντους, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λίτρα ανά λεπτό. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η εγκατάσταση διακοπτών επιλογής της ροής στις τουαλέτες και περιοδική συντήρηση προς αποφυγή διαρροών. Επιπλέον, σε όσα ξενοδοχεία διαθέτουν πισίνες, μερικές δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν είναι η τακτική συντήρηση για την αποφυγή διαρροών, η πλύση της πισίνας κάθε δύο έως τρεις ημέρες αντί για καθημερινά, η κάλυψη των πισίνων όταν δεν χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της εξάτμισης κλπ. Οι υποδομές των ξενοδοχείων χρειάζονται αναβάθμιση ώστε όχι μόνο να περιοριστούν οι ενεργειακές καταναλώσεις, αλλά και για να αποκτήσουν ένα οικολογικό προφίλ. Παράλληλα θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα για την κάλυψη των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας των τουριστών αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος των μονάδων. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, σε στενή συνεργασία με το Δήμο και με αφετηρία το 2023 προκειμένου να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το συντονισμό των εργασιών. Το κόστος υλοποίησης των δράσεων αυτών δεν επιβαρύνει τις δημοτικές αρχές.
Επενδύσεις σε υποδομές/τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων θερμοκρασιών
Οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης βιοκλιματικών υποδομών και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών. Οι επενδύσεις αυτές θα αποσκοπούν στην επίτευξη εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και συγχρόνως στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών στις τουριστικές μονάδες, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Ενδεικτικά, τέτοιες επενδύσεις είναι η εφαρμογή ψυχρών χρωμάτων και η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης. Τα ψυχρά χρώματα τόσο στις στέγες όσο και στους εξωτερικούς τοίχους μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων της εσωτερικής θερμοκρασίας ενός κτιρίου, αφού συμβάλλουν στην ανάκλαση ενός σημαντικού ποσοστού της ακτινοβολίας. Επίσης, η εξωτερική σκίαση μπορεί να διατηρήσει την θερμική άνεση στους
εσωτερικούς χώρους εμποδίζοντας το φως του ήλιου να εισχωρήσει μέσω των παραθύρων. Γενικότερα, ο προσανατολισμός του κτιρίου, τα δομικά υλικά κ.λπ., σύμφωνα πάντοτε με το πλαίσιο της βιοκλιματικής αναβάθμισης, βοηθούν στην διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας μέσα σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και των ανάλογων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.