Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, διαμόρφωσε μία σειρά προτάσεων οι οποίες αφορούν είτε σε τροποποιήσει σχετικών νόμων ή και άλλα γενικότερα θέματα που άπτονται του Αγροτικού Τομέα οι οποίες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται αναφορές για το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά. Οι εν λόγω προτάσεις έχουν ως εξής:
Γάλα
Με το Νόμο 4336/2015 τέθηκε σε εφαρμογή η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος η οποία όχι μόνο δεν επέφερε μείωση στην τιμή καταναλωτή αλλά δημιούργησε προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και να δοθεί προβάδισμα του Ελληνικού γάλακτος, στήριξη του κλάδου των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής και δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία. Συγκεκριμένα πρέπει να προστεθεί άλλη μια κατηγορία, το Φρέσκο παστεριωμένο γάλα το οποίο παστεριώνεται 48 ώρες μετά το άρμεγμα και του οποίου η διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τις έξι ημέρες εξαιρούμενης της θερμικής επεξεργασίας. Επίσης πρέπει θα ενεργοποιηθεί ο όρος Ορεινό για το γάλα.
Γιαούρτι
Με την Κ.Υ.Α. αριθμ. 106/2016/ 5.8.2016 άνοιξε ο δρόμος για τη η χρήση του συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού. H ΚΥΑ άναψε το πράσινο φως για αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, ιδιαιτέρα από τις χώρες της ΕΕ, αφού μετέτρεψε το ελληνικό γιαούρτι από προϊόν σε τρόπο παρασκευής και τους επέτρεψε με αυτό τον τρόπο να χρησιμοποιούν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που παρήγαγαν στα εργοστάσια στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να παράγουν οι γαλακτοβιομηχανίες γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Το αγελαδινό γάλα που παράγει η χώρα μας δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής γιαουρτιού όμως οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και σε λίγα χρόνια θα μπορέσουν να αυξήσουν τις ποσότητες αγελαδινού γάλακτος που παράγει η χώρα μας.
Προκειμένου να διασφαλίσουμε το εξαιρετικό και γνωστό στην παγκόσμια αγορά προϊόν θα πρέπει να γίνεται χρήση αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος για παραγωγή του γιαουρτιού. Για το προϊόν που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο ράφι είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι προέρχεται από συμπυκνωμένο γάλα που κατατάσσεται στα διατηρημένα, μερικά αφυδατωμένα γάλατα. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε όλα τα στάδια για την επισήμανση.
Επισήμανση Τυριών
Η επισήμανση δεν πρέπει να οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (φύση, ταυτότητα, ιδιότητες, χρόνο ζωής, τόπο παραγωγής, τρόπο παρασκευής).
Στη χώρα μας εισάγονται τεράστιες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος (συμπυκνωμένου ) από Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών κατά παράβαση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και επίσης εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες έτοιμο μπασκι που είναι επεξεργασμένο μείγμα για την παραγωγή σκληρών τυριών ακόμη και τυριών ΠΟΠ.
Τα τυριά αυτά βρίσκονται στα ράφια και ο τρόπος αναγραφής της επισήμανσης είναι παραπλανητικός για τον καταναλωτή ως προς την πραγματική χώρα καταγωγής ή τον πραγματικό τόπο προέλευσης του τροφίμου. Οι πληροφορίες που συνοδεύουν το τρόφιμο ή η ετικέτα στο σύνολό της υπονοούν ότι το τρόφιμο είναι Ελληνικής καταγωγής κατά παράβαση του άρθρου 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και εις βάρος των κτηνοτρόφων της χώρας και των τυροκόμων που παράγουν τυριά με Ελληνικό γάλα.
Απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι τόσο για το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των τυριών όσο και για την επισήμανση.