Ανάδειξη των γεωτόπων της Νισύρου με χρήση ψηφιακών εφαρμογών για την ένταξη του νησιού στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων
Σε προγραμματική Σύμβαση προχωρούν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον Δήμο Νισύρου για την ανάδειξη των γεωτόπων με χρήση ψηφιακών εφαρμογών για την ένταξη του νησιού στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων.
Ειδικότερα, η προγραμματική σύμβαση εγκαθιδρύει και υλοποιεί συνεργασία μεταξύ του Δήμου Νισύρου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη των γεωτόπων της Νισύρου με ψηφιακές εφαρμογές και έντυπο επιστημονικό υλικό, για την ένταξη του ηφαιστείου στο παγκόσμιο δίκτυο των γεωπάρκων της UNESCO. Η Νίσυρος διακρίνεται από την μακραίωνη πολιτιστική ιστορία, τα μνημεία, ενώ διατηρεί μοναδικά στοιχεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους μέσα και από την έντονη γεωλογική ιστορία της. Αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, για την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Νισύρου στοχεύει στην ανάδειξη όλων των στοιχείων που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού και εντάσσονται στη γενικότερη αναπτυξιακή κατεύθυνση, που συνθέτει τους στόχους της ένταξης στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν ενιαία σύνολα γεωγραφικού χώρου που δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, όπως και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Τα Γεωπάρκα αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής αλλά και την ουσιαστική συμβολή και ενεργή συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη διοίκηση, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες που οργανώνονται από το Γεωπάρκο.
Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα αποτυπώσει σε ψηφιακούς χάρτες υψηλής ανάλυσης την ιδιαίτερη μορφολογία του ηφαιστείου της Νισύρου και θα επισημάνει τη σήμανση επικίνδυνων σημείων τόσο για την ασφάλεια των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού, προσφέροντας στο κοινωνικό όφελος.
Επιπρόσθετα, αναλαμβάνει τη σήμανση των γεωτόπων που αποτελούν τη γεωλογική κληρονομιά και αφηγούνται τη γεωπολιτισμική ιστορία του Γεωπάρκου. Οι προτεινόμενοι γεώτοποι της Νισύρου αποτελούν σημαντικό μέρος του φακέλου για την ένταξή της στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO.
Η δημιουργία επεξηγηματικών πανοραμάτων και ενημερωτικών φυλλαδίων για όλους τους γεωτόπους που έχουν προταθεί για το Γεωπάρκο, θα πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ και είναι καθοριστική για την ένταξη της υποψηφιότητας του γεωπάρκου Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Επίσης, η κατασκευή και έκδοση σύγχρονου ενημερωτικού εντύπου για το Γεωπάρκο, με μοντέρνο σχεδιασμό και εύληπτο περιεχόμενο για την ενημέρωση και άνετη χρήση από την πλευρά του επισκέπτη αλλά και οι ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των γεωτόπων αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στη γνωστοποίηση και ανάδειξη της μοναδικότητας του γεωπάρκου της Νισύρου, στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και στην παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών γεωπολιτισμικού χαρακτήρα.
Η συνεργασία με το Ε.Κ.Π.Α. κρίνεται επιβεβλημένη διότι ο Δήμος Νισύρου δε διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό για τη διενέργεια τέτοιων εξειδικευμένων ενεργειών για την ανάδειξη της φυσικής ιδιαιτερότητας της περιοχής. Πρόκειται για καινοτόμο παρέμβαση, υψηλής επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης των δεδομένων, με αναπτυξιακή διάσταση και χαρακτήρα δημόσιου συμφέροντος με αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων για την εκπλήρωση του κοινού στόχου.