Στις 26 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα, θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι των Καταπόλων στην Αμοργό, η καθιερωμένη Γιορτή της Ψημένης Ρακής, η οποία διοργανώνεται από την Ένωση Καταπολιανών Αμοργού.
Ειδικότερα, κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εσπερινού και την αρτοκλασία στον Άγιο Παντελεήμονα, ακολουθεί η γιορτή της Ψημένης, όπως αποκαλείται, στα Κατάπολα, με πολύ μουσική, χορό και άφθονη Ψημένη. Η Ψημένη είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού, το οποίο παρασκευάζεται από ρακή, μέλι, ζάχαρη και 8 διαφορετικά βότανα.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ψημένης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο της δημιουργίας του ποτού και φυσικά να το γευτούν. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η φήμη της Ψημένης έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και έχει διαδοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, στους σκοπούς της δράσης περιλαμβάνονται η ενίσχυση της τουριστικής προβολής του νησιού, η διατήρηση και αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων του τόπου, η προβολή του λαϊκού πολιτισμού αλλά και η γνωριμία των επισκεπτών με ότι καλό έχει να προσφέρει το ειδυλλιακό νησί της Αμοργού και οι άνθρωποί