Σε αδελφοποίηση προχώρησαν ο δήμος Πάργας με τον δήμο Tursi της περιφέρειας Basilicata (αρχαία Ηράκλεια) της Ιταλίας.
Στόχος της αδελφοποίησης, είναι η αναζωογόνηση των σχέσεων και των δεσμών, που απορρέουν από τις ρίζες της κοινής ταυτότητας της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας και τις συνεχείς σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ των δύο ακτών του Ιονίου Πελάγους κατά τους επόμενους αιώνες, καθώς και για την προώθηση των πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Scuola di Specializzazione in Beni Archeologici του Πανεπιστημίου της Βασιλικάτας που εδρεύει στη Matera, εδώ και λίγα χρόνια ξεκίνησε μια αρχαιολογική αποστολή στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δημήτρη Ρουμπή, στην τοποθεσία της αρχαίας Πανδοσία της τοπικής κοινότητας Καστρίου της Πάργας,που βρίσκεται,κοντά στις ακτές του Ιονίου σε μικρή απόσταση από τον ποταμό Αχέροντα.
Με αφορμή τις αρχαιολογικές έρευνες στη θέση Καστρί, δηλαδή την αρχαία Πανδοσία, ξαναήρθαν στο φως κοινές διαδρομές και σχέσεις με την ιταλική Anglona- αρχαία Πανδοσία, δήμος Tursi και την ιταλική Ηράκλεια, δήμος Policoro, περιφέρεια Basilicata που συνδέουν με κοινή ιστορία και πολιτισμό τις δύο πλευρές του Ιονίου πελάγους.
Για την αρχαία τοποθεσία Pandosìa, που ταυτίζεται με το λόφο Anglona στο δήμο Tursi, οι λόγοι για το σύμφωνο φιλίας και αδελφοποίησης μπορούν να βρεθούν στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που χαρακτηρίζουν το παρελθόν αυτών των δύο οικισμών και που σχετίζονται με τον Αλέξανδρο τον Μολοσσό, βασιλιά της Ηπείρου με τη γνωστή από τις αρχαίες πηγές εκστρατεία του στην κάτω Ιταλία. Ο δεσμός με την Ήπειρο ενισχύεται επίσης από τη μάχη της Ηράκλειας που δόθηκε το 280 π.Χ. εναντίον των Ρωμαίων από τον Πύρρο, βασιλιά της Ηπείρου.
Περαιτέρω, η μικρή απόσταση των περιοχών και η τουριστική τους ανάπτυξη, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες και συνέργειες, εδραιώνοντας στενούς δεσμούς σε οικονομικό, κοινωνικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο, με σκοπό την αμοιβαία πρόοδο των κοινοτήτων.