Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Λάρυμνας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου

16-03-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Λάρυμνας για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου και της πολιτιστικής του αξίας, προχωρούν το υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Λοκρών.

Μείζον ζήτηµα για την περιοχή, αποτελεί η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου µε την ανάπλαση του παραλιακού µετώπου της αρχαίας πόλης, καθώς και η βελτίωση της εικόνας της περιοχής, ώστε να αποτελέσει πόλο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Η ανάπλαση του παραλιακού µετώπου Λάρυµνας, θα περιλαµβάνει τον αρχαίο λιµένα µπροστά από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου µέχρι το δηµοτικό πάρκο αναψυχής στο νότιο άκρο του θαλάσσιου µετώπου, ώστε να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος και η πολιτιστική του αξία.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, αναλαµβάνει μεταξύ άλλων την παρακολούθηση µε συνεχή εποπτεία της υλοποίησης του φυσικού αντικειµένου της σύµβασης, σύµφωνα µε τις αρµοδιότητες που απορρέουν από τις διατάξεις της νοµοθεσίας για την προστασία και αποκατάσταση των µνηµείων, την έγκριση των σχετικών µελετών, την παροχή των προδιαγραφών των μελετών και την υποστήριξή του κατά την υλοποίηση του αντικειµένου της σύμβασης.

Από πλευράς του, ο δήμος Λοκρών ως φορέας υλοποίησης, αναλαµβάνει μεταξύ άλλων να ενεργεί ως δικαιούχος για την υλοποίηση του έργου, να απασχολεί και να διαθέτει επιστηµονικό προσωπικό και να κοινοποιεί στον φορέα χρηµατοδότησης τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου του έργου.

Περαιτέρω, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως φορέας χρηµατοδότησης, αναλαµβάνει μεταξύ άλλων να χρηµατοδοτήσει το έργο, μέσω του Ε.Π. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑ∆Α 2014 –2020, καθώς και να προβαίνει στις απαιτούµενες ενέργειες για τη διασφάλιση της οµαλής χρηµατοδότησης.

Σημειώνεται ότι η αρχαία πόλη της Λάρυµνας, της οποίας η παλαιότερη ονοµασία ήταν Καστρί, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οµώνυµου κόλπου. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, περιβάλλει τη χερσόνησο βορειοανατολικά του αρχαίου κλειστού λιµένα της πόλης. Η αρχαία οχύρωση έχει κατασκευαστεί κατά µήκος της παραλιακής ζώνης, της χερσονήσου καθώς και τόσο νοτιότερα όσο και βορειότερα του αρχαίου λιµένος, κατά µήκος της παραλίας. Το παράλιο τείχος, κτισµένο µε τον ισοδοµικό τρόπο, διατηρείται ορατό σε πολλά σηµεία περιµετρικά της ακρόπολης και του αρχαίου λιµένος. Τέλος, η Λάρυµνα, όπως και οι άλλες οχυρωµένες πόλεις των Οπουντίων Λοκρών, εντάσσονται σε ίδιο πρόγραµµα αµυντικής θωράκισης της περιοχής.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.