Δρώμενα για την περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου

04-04-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου, στη Μακρυνίτσα του Πηλίου, έχει προγραμματιστεί Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση και δρώμενα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περίπτωσης των Μάηδων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου προστασίας και μελέτης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου-Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση επιτελεστικών δρώμενων.

Σημειώνεται ότι  το έθιμο, σύμφωνα με την παράδοση του πηλιορείτικου λαού, γιορταζόταν παλιά για οκτώ μέρες. Οι Μάηδες, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατέβαιναν στις 2 Μαΐου από τη Μακρινίτσα με τους ζουρνάδες και τα νταούλια στις Σταγιάτες και συνέχιζαν στα άλλα χωριά του Πηλίου για να στήσουν και εκεί στις πλατείες το πανηγύρι τους.

Ειδικότερα, η δράση έχει σκοπό να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση με υλοποίηση εργαστηρίων, διαλέξεων, εκθέσεων και τέλεση σχετικών δρώμενων με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Επιπρόσθετα, η δράση θα συμβάλλει και στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα που στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής.

Η εν λόγω δράση, θα κορυφωθεί με την τέλεση του δρώμενου των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου. Ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης και των εργαστηρίων, θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητές και εμπειροτέχνες που ασχολούνται με τα επιτελεστικά δρώμενα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η δράση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνεργασίες και τη δημιουργία Δικτύου Επιτελεστικών Δρώμενων Ελλάδος εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και ως αφορμή για την τέλεση γιορτών από όλη την Ελλάδα, τόσο στη Μακρινίτσα, όσο και σε άλλες περιοχές.  

Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της δράσης θα αποτυπωθούν σε ένα συλλογικό τόμο με θέμα Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Μεταξύ άλλων, μετά την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων και εκδηλώσεων, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, μόνιμη έκθεση για τους Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου, δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που αφορούν στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά,  ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος για τους Μάηδες της Μακρινίτσας κ.α.

 

διαβάστε ακόμα

Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.