Μύκονος | Aεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες για τη διαπίστωση πολεοδομικών παραβάσεων

18-05-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το Πράσινο Ταμείο αποδέχθηκε αίτημα από τον Δήμο Μυκόνου για χρηματοδότηση της προμήθειας αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων για το νησί καθώς και για υπηρεσίες ορθοδιόρθωσης και φωτοερμηνείας.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο αίτημα ο Δήμος Μυκόνου τα τελευταία 50 χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία ιδίως στον τουριστικό τομέα και κατέκτησε την κορυφή ως τουριστικός προορισμός. Για τον σκοπό αυτό εκκίνησε η διαδικασία σύνταξης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και μέσω αυτού θα δοθούν λύσεις, στα χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα, στο πλαίσιο, μιας συνολικής στρατηγικής για το μέλλον του νησιού.

Για την βιωσιμότητα του νησιού, επιπλέον, απαιτείται έλεγχος και ο εξορθολογισμός ζητημάτων που άπτονται της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κρίνεται σε αυτό το πλαίσιο ότι πρέπει να διαπιστωθούν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τη θεσμοθέτηση της ΖΟΕ και από τον καθορισμό του αιγιαλού έως σήμερα. Για να καταστεί αυτό δυνατό είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε τις σχετικές διαθέσιμες αεροφωτογραφίες ή και δορυφορικές εικόνες που έχουν ληφθεί για την περιοχή της Μυκόνου και να πραγματοποιηθεί φωτοερμηνεία σε προεπιλεγμένες περιοχές ελέγχου.

Σημειώνεται δε ότι με νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται ότι έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μυκόνου αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού περιοχές της νήσου Μυκόνου. Παράλληλα σε άλλο σημείο του Νόμου ορίζεται ότι με μη δημοσιευτέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος δύναται να συστήνονται και συγκροτούνται μικτά κλιμάκια ελέγχου των πολεοδομικών παραβάσεων.

Προκειμένου το ΥΠΕΝ να επιτελέσει το κατά νόμο και αρμοδιότητα έργο του, κρίνεται αναγκαία η προμήθεια αεροφωτογραφιών ήκαι δορυφορικών εικόνων σε χαρακτηριστικές χρονολογίες προκειμένου να παραχθεί το αναγκαίο υψηλής ανάλυσης ψηφιακό υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών και να πραγματοποιηθεί φωτοερμηνεία στα σημεία όπου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες τα κλιμάκια ελέγχου.

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Οι FedHATTA και ΗΑΤΤΑ στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Ιαπωνίας "Tourism EXPO Japan 2024"
Ξενοδοχεία: 3 μαθήματα από τον κλάδο της γαστρονομίας για πιο καινοτόμα μοντέλα με κοινωνικό αντίκτυπο
Ρόδος | Πλατινένια πλακέτα σε Βέλγο φίλο της Ρόδου, που την επισκέφτηκε πάνω από 100 φορές
Εθνική Τράπεζα | Η «αθόρυβη» μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού
Booking.com | Eκπαίδευση για τη βιωσιμότητα στους παρόχους καταλυμάτων
Τουρισμός | Οι φτηνές χώρες τα νέα αστέρια της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Ηλεία
Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Χαλκιδική και Λευκάδα
Μικρό Σινεμά στην Αγριά του Βόλου
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εκδήλωση οινοτουρισμού στο Βελιγράδι