O Δήμος Κοζάνης προχωρά της διαδικασίες για την υλοποίηση μελέτης με τίτλο Ψηφιακές δράσεις αξιοποίησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Στόχος είναι η οργάνωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου που διαθέτει η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Το ήδη υπάρχον ψηφιοποιημένο και τεκμηριωμένο υλικό θα εμπλουτιστεί καθώς έχει κεντρική πολιτιστική σημασία, και με αυτό τον τρόπο θα επιτραπεί η διάσωση, η αξιοποίηση και η προβολή των
σχετικών αρχείων που διαθέτει σήμερα η βιβλιοθήκη. Στο πλαίσιο του έργου εντάσσεται και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας με σκοπό τη η διάθεση του υλικού στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό, τόσο στους χώρους της βιβλιοθήκης όσο και απομακρυσμένα με χρήση ειδικών εφαρμογών.
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας και των Βαλκανίων.
Η συλλογή της ΚΔΒΚ περιλαμβάνει βυζαντινά, μεταβυζαντινά και ξενόγλωσσα χειρόγραφα, πλήθος ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων, σημαντικά ελληνικά και ξενόγλωσσα έντυπα, τουρκικά φιρμάνια, κώδικες, χάρτες (ανάμεσά τους η «Χάρτα του Ρήγα Φεραίου»), εκδόσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, εικόνες και φωτογραφίες, εκδόσεις λογίων κ.ά. που προσφέρουν πολύτιμες πηγές για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας. Βασικότερο μέρος της συλλογής της αποτελούν οι 120.000 τ. βιβλίων (10.000 περίπου τόμοι), 5.500 τ. περιοδικών, 422 χειρόγραφα, χιλιάδες λυτά έγγραφα, αλλά και μια σημαντική ψηφιακή παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λυτών αρχειακών εγγράφων και δεμένων κωδίκων, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητα της Κοζάνης επί Τουρκοκρατίας. Περιέχει εκκλησιαστικά, διοικητικά, δικαστικά αλλά και εκπαιδευτικά έγγραφα.
Στα αρχεία της συμπεριλαμβάνονται κώδικες και λυτά αρχειακά έγγραφα που περιέχουν εκκλησιαστικά, διοικητικά, δικαστικά αλλά και εκπαιδευτικά έγγραφα από το 1845 κ.έ. Σημαντικά τμήματα αποτελούν το Αρχείο της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, το Αρχείο Δήμου Κοζάνης, το Αρχείο Νομαρχίας Κοζάνης, το Ιστορικό Αρχείο Κοζάνης, το Αρχείο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, το Αρχείο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Επίσης, σημαντικά αρχεία που προστέθηκαν πρόσφατα είναι του Γεωργίου Λυριτζή και του Βασιλείου Φόρη. Συμπληρωματικά των εγγράφων υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά αντικείμενα, ανάτυπα, φωτογραφίες κ.ά., τα οποία εξηγούν τον τρόπο σκέψης του συλλογέα και της εποχής του.