Με θέμα την Όπερα και τη Γαστρονομία, τον μουσικό πολιτισμό της Κέρκυρας και τον τοπικό θρύλο του: “χειροκροτήθηκε στην Κέρκυρα - applaudito a Corfù”, το φετινό Corfu Food & Wine Festival θα συναντήσει τη “ντίβα στην κουζίνα- το μυστικό βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Κάλλας” σε μία μοναδική γαστρονομική και μουσική γιορτή της Κέρκυρας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της σημαντικότερης γυναικείας μορφής της παγκόσμιας όπερας, το Φεστιβάλ θα προβάλει τη μεγάλη προσφορά της Κέρκυρας στη μουσική, ιδιαίτερα στην όπερα.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί για δεύτερη χρονιά στις μοναδικές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κέρκυρας και Σερβίας. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι παραδοσιακές μουσικές και γεύσεις της Σερβίας θα παρουσιαστούν την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ.
Το διεθνές φεστιβάλ γαστρονομίας με τίτλο Corfu Food & Wine Festival διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires και συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι φορείς του νησιού: Οι Δήμοι της Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το κρατικό ΙΕΚ Τουρισμού, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA), η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κέρκυρας και η Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον κάθε χρόνο επιλέγονται και προσκαλούνται ξένες χώρες οι οποίες συμμετέχουν μέσω Πρεσβειών, Επιμελητηρίων και των αντίστοιχων πολιτιστικών και γαστρονομικών οργανισμών.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριο χαρακτηριστικό της ιστορίας και του πολιτισμού στην Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά καθ’ ότι όπως είναι γνωστό, η πρώτη καταγραφή κοινωνικής διάστασης της διατροφής αναφέρεται στη φιλοξενία του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
25-28 ΜΑΪΟΥ 2023
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
-Καλωσόρισμα κοινού.
-Χαιρετισμοί επισήμων.
-Βράβευση Μαγείρων. Απονομή βραβείου Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς.
-H Κέρκυρα στην όπερα. Αφήγηση της ιστορίας του Αpplaudito a Corfù.
-Συναυλία Όπερας αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. Ο λυρικός τενόρος Άκης Καλμούκης και η σοπράνο Δέσποινα Μουρατίδη (φωτογραφία) θα τραγουδήσουν άριες και ντουέτα του κλασσικού ρεπερτορίου των σύνθετων J. Strauss, G. Donizetti, C. Gounod, J. Massenet, G. Verdi & G. Puccini.
-Μπουφέ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και το ΙΕΚ Τουρισμού με συνταγές από το μυστικό βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Κάλλας “ντίβα στην κουζίνα”.
-Παρουσίαση τοπικών προϊόντων.
-Πάρτυ κλασικής μουσικής με dj.
Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
-Αφιέρωμα στην Έλενα Άγκρη
-Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου [19:00]
-Παρουσίαση της πρώτης Ελληνίδας ντίβας της όπερας και της οικογένειας Άγκρη.
-Η θέση της Κέρκυρας στο Νέο Κόσμο.
-Μουσική Εκδήλωση Όπερας. Δύο νέοι ταλαντούχοι πιανίστες του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Απόστολος Κωνσταντάκης και ο Παναγιώτης Γαρμπής θα μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο της όπερας ενώ η πιανίστα Μαρία Δρακόντου θα συνοδεύσει την σοπράνο Ελπίδα Ζαβιτσάνου σε ένα εκλεκτικό οπερετικό ντουέτο.
Σάββατο 27 Μαΐου
-Ο γύρος της Σερβίας σε μία ημέρα
-Κήπος του Λαού, Ανάκτορο Κέρκυρας
19:00. Τελετή Έναρξης
-Ανάκρουση εθνικών ύμνων Ελλάδας και Σερβίας από τη Φιλαρμονική Λιαπάδων
-Χαιρετισμοί επισήμων
-19:20. Παρουσίαση της πόλης Stara Pazova-Ομιλία του Δημάρχου Đorđe Radinović
-Προβολή μικρού μήκους ταινίας για μια από τις πιο επιτυχημένες τοπικές αυτοδιοικήσεις στη Σερβία, τη Στάρα Πάζοβα (με ελληνικούς υπότιτλους).
19:30. Παρουσίαση του Εθνικού Μουσείου Nikola Tesla Βελιγραδίου
-Ομιλία της Διευθύντριας Ivona Jevtić
-Προβολή μικρού μήκους ταινίας για το Μουσείο Nikola Tesla (με ελληνικούς υπότιτλους).
-Μικρή έκθεση
19:45. Ιππότες SVIBOR
-Παρουσίαση δεξιοτήτων των Σέρβων ιπποτών SVIBOR
20:00. Μουσική εκδήλωση
-Србски Православни Појци - Суза Косова: Σερβικές Ορθόδοξες Ψαλμωδίες - Δάκρυα Κοσσυφοπεδίου. Holy Serbia, vocal- instrumental composition
-Σερβικά Ορθόδοξα Άσματα
-Tamburaši LJubinka Lazića
-Χορωδία San Giacomo
-Μπαντίνα Φιλαρμονικής Λιαπάδων
20:30. Γεύσεις Σερβίας
Ο φημισμένος σεφ Ivo Andrić, κριτής του World Association of Chefs Societies, μαγειρεύει μαζί με τους φοιτητές του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας και μας ξεναγεί στις παραδοσιακές γεύσεις της πατρίδας του.