Ο δήμος Μεγαρέων εξέδωσε ψήφισμα για την εξαίρεση των Γερανείων από παρεμβάσεις Βιομηχανικών ΑΠΕ για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ειδικότερα, με το Ψήφισμα ζητείται να ολοκληρωθεί η φυσική αναδάσωση των Γερανείων και της ευρύτερης περιοχής ανεμπόδιστα χωρίς να επηρεάζεται αυτή από οποιαδήποτε παρέμβαση Βιομηχανικού τύπου (Βιομηχανία ΑΠΕ, βιομηχανία Βωξίτη, τουριστική Βιομηχανία κλπ), όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να προστατευθούν με αυτό τον τρόπο η άγρια πανίδα και χλωρίδα που έχει απομείνει καθώς ο βιότοπός τους έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.
Επίσης, ζητείται η εξαίρεση των Γερανείων για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις , εγκαταστάσεις Βιομηχανίας ή άλλης ασύμβατης χρήσης καθώς και από την διάνοιξη επιπλέον δρόμων, μέσω θέσπισης ρητής νομικής απαγόρευσης».
Από το 2018 έως το 2021 κάηκαν συνολικά 170.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη, στις περιοχές της Κινέτας (2018), του Λουτρακίου (2019), του Σχίνου και των Μεγάρων (2021).
Τα Γεράνεια Όρη αποτελούν έναν σημαντικό πνεύμονα όχι μόνο για την άμεση αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Αθήνας. Ανήκουν στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και περιλαμβάνουν Καταφύγια Άγριας Ζωής. Αποτελούν ενδιαίτημα σημαντικού αριθμού ενδημικών και στενοενδημικών φυτών, όπως του κινδυνεύοντος τοπικού ενδημικού υποείδους centaureaatticassp. megarensis (centaureamegarensis) του οποίου οι πληθυσμοί είναι μικροί, διάσπαρτοι και δέχονται σημαντικοί πίεση από βόσκηση. Το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης βρίσκεται σε άριστο επίπεδο διατήρησης και παραμένει παρθένο, χωρίς αυτοκινητόδρομο. Τα δάση της Χαλεπιού Πεύκης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αποτελούν μεγίστης αισθητής και οικολογικής σημασίας φυσικό περιβάλλον. Το βουνό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πεζοπορίες, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία ή θέα.
Στα Γεράνεια έχουν καταγράφει 107 ειδή πτηνών που υπάγονται σε πολλά και διαφορετικά καθεστώτα προστασίας (SREC 2004, 79/409 Σύμβαση Βέρνης, Σύμβαση Βόννης). Μεταξύ αυτών τα προστατευόμενα αρπακτικά Φιδαέτος (Circaetusgallicus) , Καλαμόκιρκος (Circusaeruginosus),Τσίφτης (Milvusmigrans), Σφηκιάρης (Pernisapivorus), Γερακαετός (Hieraaetuspennatus), Σαΐνι (Accipiterbrevipes) , Γερακίνα (Buteobuteo), Πετρίτης (Falcoperegrinus), Ξεφτέρι (Accipiternisus), Μαυροπετρίτης (Falcoeleonorae).
Πέραν των αρπακτικών ιδιαίτερη σημασία έχει ο πληθυσμός των Ασημόγλαρων που καταμετρήθηκαν στις περιοχές Πιντιζάς και Μεγάλης Ντουσκιάς. Τα Γεράνεια βρίσκονται στον άξονα μετανάστευσης αρπακτικών πουλιών τα οποία μετακινούνται από κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς Αφρική. Τα πούλια για να κερδίσουν ύψος εκμεταλλεύονται τα παροδικά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται στις ψηλές κορυφές.