Στις 20 και στις 21 Οκτωβρίου στην Ξάνθη, έχει προγραμματιστεί το πρώτο Φεστιβάλ πολυγλωσσίας, Μια Πόλη, Χίλιες Γλώσσες, το οποίο μεταξύ άλλων συνδιοργανώνει η startup Glossonauts.
Ο σεβασμός της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας, αποτελεί βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό και πανανθρώπινο όραμα. Και αν θα μπορούσε να αποδοθεί με ένα χρώμα κάθε στοιχείο του υλικού και άυλου πολιτισμού που εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα, τότε η Ξάνθη είναι στ’ αλήθεια μια πόλη με χίλια χρώματα.
Η πολυγλωσσία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, δεν περιορίζεται μόνο στις λέξεις, τις γλώσσες και τις διαλέκτους της, αλλά και σε ήχους, μουσικές, εικόνες, γεύσεις, αρχιτεκτονικές. Η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτελούν ένα success story συνύπαρξης και δημιουργικής πνοής ανθρώπων και πολιτισμών που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Συνεπώς, κύριος στόχος του Φεστιβάλ, είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας και του οφέλους που δημιουργείται από τη συνάντηση και συνομιλία γλωσσών και πολιτισμών στον ίδιο τόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, βασικοί συνεργάτες είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης και η κοινότητα των Easy Greek.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τους εξής βασικούς τομείς δράσης: Σύντομες εισηγήσεις, δύο Εργαστήρια και δράσεις με Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Οι παραπάνω τομείς πλαισιώνονται με δραστηριότητες όπως εκθέσεις, παρουσιάσεις ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις σχολείων, εργαστήρια δεξιοτήτων για εφήβους και ενήλικες, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και ένα εργαστήρι παραμυθιού με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με εορταστική μουσική συναυλία.
Οι δράσεις απευθύνονται στη μαθητική κοινότητα της πόλης, σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διδασκαλία γλωσσών και με τον πολιτισμό, σε όσους ενδιαφέρονται για τη γλωσσική τεχνολογία και την ενασχόληση με τα social media και, τέλος, σε όλους τους φιλόμουσους πολίτες.
Μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιδιώκεται η δημιουργία ενός χώρου ανταλλαγής γνώσεων, πρακτικών και απόψεων.
Τέλος, στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή της τοπικής πολυπολιτισμικότητας και πολυγλωσσίας αλλά και η ανάδειξη της Ξάνθης ως μιας πολύγλωσσης πόλης της Ευρώπης.