O Λαϊκός Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης για την τοπική οικονομία στη Δυτική Φθιώτιδα

20-10-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη συμμετοχή της στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τίτλο Λαϊκός Πολιτισμός ως Μοχλός Ανάπτυξης για την Τοπική Οικονομία και τον Πολιτιστικό Τουρισμό στην Περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας, αποφάσισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συνεργαστεί με τον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ για την ανάδειξη του παραδοσιακού και σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, της περιοχής της Δυτικής Φθιώτιδας.

Κύριος σκοπός του έργου, είναι η συνεργασία για την τοπική ανάπτυξη, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού.

Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει τη συγγραφή σχετικής μελέτης 80 με 100 σελίδων, που θα αναδεικνύει τα θέματα του λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τη δημιουργία ιστοσελίδας που θα προβάλει τον καθημερινό λαϊκό πολιτισμό της περιοχής της Δυτικής Φθιώτιδας, με στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης για τον μελλοντικό επισκέπτη.

Η ανωτέρω έρευνα, θα έχει δυο άξονες: Ο πρώτος άξονας, εστιάζει σε ορισμένες βασικές όψεις του λαϊκού πολιτισμού, που κατά βάση θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμες με επιτόπια έρευνα στην περιοχή. Τέτοιες όψεις μπορεί να είναι η κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση του περιβάλλοντος,  η αξιοποίηση φυσικών πολιτιστικών πόρων όπως δάση, βουνά, νερά, χλωρίδα, πανίδα,

οι μορφές χρήσης των ήπιων μορφών ενέργειας όπως νερόμυλοι και μπαρουτόμυλοι, οι διατροφικές τοπικές παραδόσεις και κατ’ επέκταση η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και ο προφορικός πολιτισμός, όπως είναι τα παραμύθια, οι θρύλοι, τα τραγούδια και προφορικές μαρτυρίες για ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης περιόδου.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά στη δημιουργία ιστοσελίδας για τις όψεις του λαϊκού πολιτισμού στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα θα χρησιμοποιηθεί για λόγους προώθησης του τουρισμού, μέσω της προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Τέλος, η ιστοσελίδα θα προβάλει διαρκώς σημεία του καθημερινού λαϊκού πολιτισμού της περιοχής της Φθιώτιδας, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον μελλοντικό επισκέπτη.

 

 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα