Μελέτη Τεχνητού Φωτισμού για τη Σπιναλόγκα

23-10-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μελέτη για τον τεχνητό φωτισμός της Σπιναλόγκας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Αγίου Νικολάου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.

Η Σπιναλόγκα, μία νησίδα έκτασης 85 στρεμμάτων, βρίσκεται στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας, στο Λασίθι της Κρήτης. Στα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί οικοδόμησαν εκεί ένα από τα σημαντικότερα επιθαλάσσια προμαχωνικά οχυρά της Μεσογείου, σε σχέδια ορισμένων από τους πιο διάσημους μηχανικούς της Βενετίας. Ως λιμάνι η Σπιναλόγκα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αποτέλεσε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Το 1718, το φρούριο παραχωρήθηκε οριστικά στους Οθωμανούς και εγκαταστάθηκε εκεί αρχικά στρατιωτική φρουρά.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νησί φιλοξένησε τον μεγαλύτερο οθωμανικό οικισμό της Ανατολικής Κρήτης μετά τον Χάνδακα. Το 1903 η Κρητική Πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των χανσενικών ασθενών. Εκατοντάδες άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να ζήσουν στη Σπιναλόγκα απομονωμένοι έως το 1957 οπότε το Λεπροκομείο έκλεισε.

Έκτοτε η νησίδα παρέμεινε ακατοίκητη έως τη δεκαετία του 1970, όταν μετατράπηκε σε αρχαιολογικό χώρο.

Η νησίδα Σπιναλόγκα εντάχθηκε στο Ενδεικτικό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της χώρας μας, το 2014. Είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, και ο έκτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, με τις εντυπωσιακές ενετικές οχυρώσεις, τον οθωμανικό οικισμό και τα μοντερνιστικά κτίρια του Λεπροκομείου.

Συνεπώς, στόχος της εν λόγω μελέτης θα είναι, με την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η σωστή και ποιοτική χρήση του φωτισμού, η ανάδειξη του μνημειακού αυτού τόπου και των κτισμάτων του και η δημιουργία της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που «ανασύρει» μέσα από το σκοτάδι μία άλλη διάσταση του μνημείου και καθιστά τον φωτισμό μία ακόμα αισθητική και λειτουργική παράμετρο αναγκαία για την ανάδειξη και την προβολή του.

Τέλος, το ποσό των 139.983,60 ευρώ που απαιτείται για την υλοποίηση της μελέτης, προέρχεται από πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα