Ψηφιακός Ιστορικός Πλοηγός της Νεότερης Ιστορίας της Κρήτης 1821-1913

08-11-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Πλοηγού της Νεότερης Ιστορίας της Κρήτης την περίοδο 1821-1913 ενέκρινε η Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 303.180 ευρώ, αφορά σε ένα εικονικό ψηφιακό Ταξίδι στην νεότερη ιστορία της Κρήτης από την Επανάσταση του 1821 έως το 1912-1913 με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της νεότερης εποχής για την Κρήτη θα πραγματοποιηθεί μέσω της καταγραφής όλων των τεκμηρίων που περιγράφουν τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και των σημαντικότερων στοιχείων ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο και που οδήγησαν τους Κρητικούς να συμμετάσχουν ενεργά στα ποικίλα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρα από το 1821 και μετά.

Παράλληλα, το έργο παρέχει τη δυνατότητα σ’ έναν προορισμό να κάνει γνωστούς στους επισκέπτες αυτού, όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν τον προορισμό ιδιαίτερα ελκυστικό και ταυτόχρονα αυθεντικό, προβάλλοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα ιδιαίτερα, μοναδικά πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην νεότερη ιστορία του. Χαρακτηριστικά που κάποια έχουν χαθεί ως φυσικά στοιχεία, αλλά επιζούν μέσα από τις μνήμες, τις αφηγήσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τα σχέδια, τις φωτογραφίες, τους χάρτες, τις εφημερίδες και τα βιβλία.

Στο πλαίσιο του έργου, αξιοποιώντας τα εργαλεία της πληροφορικής, στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου που θα παρουσιάζει όλα τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την ιστορική – πολιτιστική μας κληρονομιά, τη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική παράδοση και η καταγραφή και προβολή πολλαπλών αφηγήσεων σχετικών με τα τοπία, τους ανθρώπους, τα γεγονότα, σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα από το 1821 έως το 1912-1913 και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Σκοπός του έργου είναι μεταξύ άλλων να φέρει τους ’Έλληνες και ξένους κατοίκους και επισκέπτες σε επαφή με την ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό, μέσα από τις ιστορικές μαρτυρίες, τις αφηγήσεις, τα τραγούδια και τις μνήμες των ανθρώπων της Κρήτης και γενικά να προσφέρει στον εικονικό επισκέπτη μία ματιά στο παρελθόν και σε όλα αυτά που χάθηκαν στο χρόνο.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα