Την έγκριση της παραχώρησης διαχείρισης της Σπηλιάς του Δράκου από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καστοριάς ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ στη Μονομετοχική Δημοτική Επιχείρηση ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε. αποφάσισε ο δήμος Καστοριάς.
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω επιχείρηση, ανήκει η εκμετάλλευση του ξενώνα Πολυκάρπης, η λειτουργία και εκμετάλλευση του πλοιαρίου ΟΛΥΜΠΙΑ, η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Οικομουσείου του Λιμναίου Οικισμού, και η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Ενυδρείου της Καστοριάς, ήτοι η εκμετάλλευση όλων των τουριστικών δομών του δήμου Καστοριάς, πλην της, έως σήμερα, Σπηλιάς του Δράκου.
Συνεπώς, κρίθηκε ότι η συγκέντρωση της εκμετάλλευσης όλων των τουριστικών δομών στην ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε. θα συνεισφέρει στην καλύτερη ενιαία και συλλογική ανάπτυξή τους και περαιτέρω και στην καλύτερη τουριστική προβολή της Καστοριάς.
Περαιτέρω, θα δοθεί η δυνατότητα για την έκδοση ενός ενιαίου εισιτηρίου για όλες τις τουριστικές δομές της Καστοριάς, καθιστώντας την επίσκεψη στο σύνολο αυτών θελκτικότερη για τους επισκέπτες και προσφορότερη οικονομικά για την διαχειρίστρια εταιρία, η οποία θα μπορέσει να διαθέσει ανταποδοτικά τα έσοδα συντηρώντας και αναπτύσσοντάς τες.
Ο μύθος γύρω από τη Σπηλιά του Δράκου
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία από ντόπιους τη δεκαετία του 1940 και εκτείνεται σε μια διαδρομή 300 μέτρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έναν εντυπωσιακό πλούτο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Σύμφωνα με την παράδοση και αφήγηση του λαογράφου Δ. Γιαννούση, πριν από πολλά χρόνια, η σπηλιά ήταν χρυσορυχείο το οποίο φύλαγε ένας δράκος. Το τέρας ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς σε όποιον τολμούσε να βρεθεί στο κατώφλι του.