‘Εργα αναβάθμισης στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

24-01-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το έργο της αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του εκθεσιακού περιεχομένου του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, η δράση συνολικού προϋπολογισμού 606.784,08 ευρώ, αφορά στην αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του εκθεσιακού περιεχομένου του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, έτσι ώστε να αποδοθεί ταυτότητα στον χώρο, να εμπλουτιστεί η εμπειρία της επίσκεψης, να επικαιροποιηθεί η τεχνολογική υποδομή υποστήριξης της έκθεσης του κέντρου και να ανανεωθούν οι ψηφιακές παραγωγές.

Με βάση την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, το περιεχόμενο της έκθεσης από τεχνολογικής και αισθητικής άποψης θεωρείται πλέον ξεπερασμένο και η εκθεσιακή εμπειρία χαρακτηρίζεται ελλιπής,  καθώς περιορίζεται σε έναν μοναδικό τρόπο προσέγγισης του περιεχομένου. Το γεγονός αυτό επί πλέον στερεί από πολλές ομάδες επισκεπτών τη δυνατότητα ομαλής και ολοκληρωμένης πραγματοποίησης της επίσκεψης και συγχρόνως αποκλείει για τους ίδιους λόγους δυνητικές ομάδες επισκεπτών, όπως είναι επισκέπτες μεγάλης ηλικίας και άτομα μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Συνεπώς, τα ζητούμενα αναβάθμισης και εμπλουτισμού του εκθεσιακού περιεχομένου γίνονται κατανοητά κυρίως ως ανάγκη εμφύτευσης βιωματικής διάστασης στην εμπειρία επίσκεψης του κέντρου, η οποία να κατευθύνεται όχι τόσο στο φάσμα του τύπου της πληροφορίας, τη θεματολογία ή του όγκου των πληροφοριών, όσο στον τρόπο μετάδοσής τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται μεταξύ άλλων να υλοποιηθεί ο εμπλουτισμός των μέσων μετάδοσης της πληροφορίας, με χρήση εποπτικού υλικού πολλαπλής μορφής και ο εμπλουτισμός της έκθεσης με έναν βαθμό δραματικότητας, όπως είναι η εισαγωγή της κίνησης του επισκέπτη, η ανάδειξη σημείων κορύφωσης και η δημιουργία ευκαιριών σύνδεσης του εκθεσιακού χώρου με τον φυσικό χώρο του μνημείου. Στα σύγχρονα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβάνονται 3 ταινίες για τις εκθεματικές ενότητες, τρισδιάστατες ταινίες και διαδραστικές εφαρμογές.

Τέλος, η μουσειολογική πρόταση εντοπίζεται στη δημιουργία και τη διάταξη των εκθεματικών ενοτήτων με γνώμονα τη δυνατότητα δημιουργίας εύληπτης νοηματικής αλληλουχίας των ενοτήτων, με σύγχρονη δημιουργία σημείων κορύφωσης και τον υπαινιγμό διαμόρφωσης πορείας κίνησης στον χώρο της έκθεσης.

 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα
Ε.Ξ. Ρόδου | Συνάντηση για τα προβλήματα των ξενοδοχείων σε Ιξιά & Ιαλυσός / Κρεμαστή
Ο ΕΟΤ καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στη βρετανική αγορά
Ελληνικές περιφέρειες προβάλλονται στην Τουρκία - εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Απογείωση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και το 9μηνο