Ο Θεσμός, που από το 1966 με την αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίμων, ξεκίνησε την πορεία του, μετουσιώθηκε στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι και εξελίσσεται στο πέρασμα των δεκαετιών, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς και ανανεώνοντας αέναα τους κώδικες επικοινωνίας του.
Η συμμετοχική διαδικασία, που λειτουργικά εκφράζεται με τη δυναμική σύνθεση των τοπικών συλλόγων, που στηρίζουν και εγγυώνται το μέλλον του θεσμού, οργανώνεται από τον Δήμο Ξάνθης που προσφέρει τα εχέγγυα της ρεαλιστικής υλοποίησης των δράσεων μέσα από υποδομές που συνεχώς ανανεώνονται.
Δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, στις 2 Μαρτίου 2024, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης ολοκλήρωσε και δημοσιοποιεί το πρόγραμμα του συνόλου των δράσεων, που κορυφώνονται με τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, την Κυριακή 17 Μαρτίου και καταλήγουν στη Σταυρούπολη, την Καθαρά Δευτέρα.
Η συμμετοχή του κόσμου από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η ανεπανάληπτη, μεγάλη, ανοικτή αγκαλιά, της ζεστής φιλοξενίας των ανθρώπων της Ξάνθης, δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στον θεσμό, που έχει απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης και δυναμικής.
Ο Δήμος Ξάνθης απευθύνει κάλεσμα σε όλους, να γευθούν ρεαλιστικά και να συμμετέχουν ενεργά, στην εξέλιξη όλων των δράσεων, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα, καθώς όλοι σε αυτόν τον θεσμό έχουν πρωταγωνιστική θέση στη χαρά, στους ρυθμούς, στον χορό και το τραγούδι.
Aναλυτικά το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024