Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Δράση για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος

03-04-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε πρόσκληση για τη δράση προστασίας, ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος προέβη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρόσκληση η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία, αφορά στην προστασία, ανάδειξη και προβολή μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα του πολιτιστικού αποθέματος της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την βιώσιμη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας και την προώθηση του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας ως μέσα οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Συμπεριλαμβάνονται ενέργειες για την προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από κλιματικούς κινδύνους και την βελτίωση της προσβασιμότητάς τους από όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Επιπλέον δίνεται έμφαση σε ενέργειες που σχετίζονται με τη συστηματική επικοινωνία της αξίας των πολιτιστικών αγαθών, στα οποία προγραμματίζονται παρεμβάσεις, προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του μη ελληνόφωνου, με άμεσο και κατανοητό τρόπο. Τέτοιες ενέργειες μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνουν, σήμανση, ερμηνευτικές πινακίδες, ενημερωτικό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό, εκπαιδευτικές δράσεις, δράσεις επικοινωνίας, προβολής και δημοσιότητας, αξιοποιώντας τη χρήση και των νέων τεχνολογιών. Για την προβολή των μνημείων και γενικότερα του πολιτιστικού αποθέματος θα δίνεται βαρύτητα στη συμβολή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Στο πλαίσιο του έργου, ενδεικτικές πράξεις μπορεί να είναι η ανάδειξη, συντήρηση και προβολή μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσειακών υποδομών, καθώς και η βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας και ερμηνείας, έργα και υποδομές βελτίωσης της προσβασιμότητας και δημιουργίας εναλλακτικών – ειδικών τεχνικών ερμηνείας για πολιτιστικές υποδομές αλλά και καινοτόμες δράσεις οργάνωσης και προβολής πολιτιστικών εκθεμάτων, μουσείων και μνημείων.

διαβάστε ακόμα

Γερμανικός τουρισμός: Απογείωση των κρατήσεων για Τουρκία και Αίγυπτο – «Ορατά ίχνη» από την κατάρρευση του FTI
Οι επιδόσεις της εστίασης στις περιοχές της Ελλάδας το α΄5μηνο
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Τράπεζα Πειραιώς | Ανοιχτή συζήτηση | «Τέχνη και Κοινωνία»
ΙΝΣΕΤΕ | Αυξάνονται και πληθύνονται τα Airbnb στην Ελλάδα- 85.000 περισσότερες κλίνες στο 5μηνο
Sky Express: Μερίδιο αγοράς 13% στο αεροδρόμιο της Αθήνας και συνολικά 6,4 εκατ. θέσεις το 2024 - "Στοίχημα η άμβλυνση της εποχικότητας"
Νέο ημερήσιο ρεκόρ επισκεπτών κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη
O ΕΟΤ στηρίζει καλοκαιρινές γαστρονομικές δράσεις σε Πήλιο, Λουτρά Σμοκόβου και Αλεξανδρούπολη
Υπερ- τουρισμός στη Μαγιόρκα | Περιορίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις- εισηγήσεις για τουριστική "απο-ανάπτυξη"
4ωρη στάση εργασίας στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Μουσείο Ακρόπολης: Απόδοση στο ελληνικό και διεθνές κοινό του "Μουσείου κάτω από το Μουσείο"