Περιφέρεια Θεσσαλίας | Ζητούνται προτάσεις και δράσεις για τη ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας

04-04-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την υποστήριξη της ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έμφαση στη διαμόρφωση προτάσεων δράσεων και διαδρομών, αποφάσισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκδίδοντας προς τούτο πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Αντικείμενο του έργου, αποτελεί η ανάδειξη της ιστορικής και της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλίας. Η παρουσίαση της πολιτιστικής ταυτότητας, πρέπει να παρέχει επαρκείς πληροφορίες και να είναι τεκμηριωμένη και κατάλληλη ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027, όσο και στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής και τουριστικής προβολής της περιφέρειας και να είναι δομημένη σε θεματικές ενότητες με τρόπο που να αναδεικνύονται διακριτά τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της.

Ειδικότερα, στο έργο προβλέπονται προτάσεις τριών έως πέντε διαδρομών πολιτισμού και τουρισμού με βάση κοινά ιστορικά, παραγωγικά ή και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση τους. Κάθε διαδρομή, πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς γεωγραφικά και να υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση της επιλογής των περιοχών που την αποτελούν. Για την επιλογή των διαδρομών, μεταξύ άλλων πρέπει να ληφθούν υπόψη στοιχεία προσβασιμότητας, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας των πόρων και συσσώρευσης αυτών σε κρίσιμες μάζες, ικανές να προσελκύσουν τον αυτόνομο επισκέπτη και να γειτνιάζουν με υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών, μεταξύ άλλων. Για κάθε διαδρομή, θα υποβληθεί δέσμη δράσεων μέσω των οποίων θα προκύπτει η τουριστική αξιοποίηση της και σύνδεσή τους με δυνητικές πηγές χρηματοδότησης.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του έργου θα πρέπει να διατυπωθούν προτάσεις για δράσεις προτεραιότητας που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου πολιτισμού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για προτάσεις που εκτιμάται ότι θα προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια μέσω του πολιτισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται προτεινόμενα φεστιβάλ και λοιπές εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού, δράσεις αξιοποίησης των αρχαίων θεάτρων καθώς και στο πλαίσιο της ΟΧΕ πολιτισμού – τουρισμού, δράσεις που αφορούν σε αξιοποίηση υφιστάμενων ή κατασκευή νέων υποδομών φιλοξενίας παραστάσεων και άλλων μορφών τέχνης, λοιπές πολιτιστικού περιεχομένου δράσεις, λόγου χάριν μέσω γραφείου οπτικοακουστικών παραγωγών,  με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και στον τουρισμό κ.α.

 

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Σε επίπεδα 2019 φέτος ο Γερμανικός τουρισμός – 3ος πιο περιζήτητος προορισμός η Ελλάδα
Αυστριακός τουρισμός: Η αύξηση στις τιμές διακοπών ξεπερνά τον πληθωρισμό
Βιώσιμος τουρισμός κρουαζιέρας στη Σαντορίνη - Συνάντηση της CLIA με τοπικούς παράγοντες
Κέρκυρα: Απομακρύνθηκαν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς παραχώρηση απλής χρήσης
Διαφημιστική καμπάνια ΕΟΤ | Γέμισαν Ελλάδα οι δρόμοι και το μετρό του Παρισιού
IAG - British Airways | Έρχονται αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη
Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας - επίσκεψη στο Τόκυο
Emirates | 45 εκατομμύρια σοκολάτες πολυτελείας απόλαυσαν οι επιβάτες της το 2023
Αεροδρόμιο Αθήνας | +13% η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο, +16% στο εξάμηνο
Συνεργασία Ryanair - lastminute.com | Κρατήσεις πτήσεων χωρίς κρυφές χρεώσεις