Σαντορίνη- Θηρασιά | Η νέα απόφαση για την αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο

12-06-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τροποποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης των επισκεπτών και των κατοίκων σε επιμέρους σημεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Στο πλαίσιο της απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί κυκλοφορίας των επισκεπτών και των κατοίκων στις ακόλουθες περιοχές της Σαντορίνης προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο έως τις 31.10.2024:

α) Στον Οικισμό Αμμούδι απαγορεύεται η κυκλοφορία και διέλευση παντός είδους οχημάτων, στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι. Της απαγόρευσης αυτής εξαιρούνται οχήματα τροφοδοσίας κατά τις ώρες 05.00 π.μ. έως 10.00 π.μ. και έως 5 επιβατηγά ιδιωτικής χρήσεως (Ε.Χ.Ι) αυτοκίνητα έως 10 θέσεων της περ. 1 της υποπαρ. Η2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’ 222) τα οποία θα εισέρχονται εκ περιτροπής με μέριμνα του Δήμου Θήρας για την διευκόλυνση της μετακίνησης των επισκεπτών.

β) Στον Όρμο Φηρών (παλαιό λιμένα Φηρών) αποφασίζεται η ελεγχόμενη από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αποβίβαση και αναχώρηση των επιβαινόντων στα ελλιμενιζόμενα κρουαζιερόπλοια, έτσι ώστε στον παλαιό λιμένα και στο χώρο έμπροσθεν του τελεφερίκ του Όρμου των Φηρών να μην αναμένουν άνω των 500 ατόμων. Οι αρμόδιες λιμενικές αρχές εξουσιοδοτούνται όπως εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου του κατάπλου και απόπλου των πάσης φύσεων σκαφών από και προς Θηρασιά, Παλαιά και νέα Καμένη προς το σκοπό της υλοποίησης της απαγόρευσης του πρώτου εδαφίου.

γ) Στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) αποφασίζεται η λήψη μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας των αποβιβαζόμενων οχημάτων, με κατά προτεραιότητα αποβίβαση των ΕΙΧ οχημάτων και έπειτα των λεωφορείων και τα φορτηγών, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος οχημάτων στην οδό, τόσο κατά την αποβίβαση όσο και τον απόπλου των πλοίων της γραμμής με απώτερο σκοπό την μείωση του χρόνου παραμονής τους επ’αυτής.

Επίσης, αποφασίστηκε η τοποθέτηση προειδοποιητικής σήμανσης ως προς την ύπαρξη κατολισθητικού κινδύνου σε περιοχές της Σαντορίνης και της νήσου Θηρασιάς προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο. Ειδικότερα θα τοποθετηθούν πινακίδες με συμπληρωματική ενημερωτική πινακίδα με σχετικό προειδοποιητικό κείμενο «Πτώση βράχων – Κίνδυνος κατολίσθησης» σε 3 γλώσσες (Ελληνικά-Αγγλικά-Γαλλικά) στα παρακάτω σημεία:

- Στον Οικισμό Αμμούδι κατά μήκος της δημοτικής οδού από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι

- στο περιπατητικό μονοπάτι από το Αμμούδι προς Οία

- στον Όρμο Αρμένη στο λιθόστρωτο περιπατητικό μονοπάτι από τον οικισμό της Οίας προς τον όρμο Αρμένι

- στο Φηροστεφάνι στο περιπατητικό μονοπάτι στο χείλος της καλντέρας,

- στον Όρμο Φηρών (παλαιός λιμένας Φηρών) στο περιπατητικό μονοπάτι από τον όρμο Φηρών προς τη χώρα των Φηρών

- στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) επί της οδού από το νέο λιμένα Φηρών προς την οδό Φηρών-Ακρωτηρίου

- στη νήσο Θηρασιά – όρμο Κόρφου κατά μήκος του όρμου του Κόρφου καθώς και στο  περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί από τον όρμο του Κόρφου στον οικισμό της Θηρασιάς.

Η τοποθέτηση της σήμανσης θα διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγίου.

διαβάστε ακόμα

Κοινωνικός τουρισμός | Οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ
"Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια"
Άνοιξε σήμερα 29 Ιουνίου τις πόρτες του το 5άστερο King Jason Zante
Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού | Πολιτιστική θαλάσσια περιήγηση στην Κέρκυρα
H Όλγα Κεφαλογιάννη για το σ/ν: Πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών
Αναπτυξιακή Τράπεζα: To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τις πόρτες των τραπεζών για τις μικρομεσαίες
ΟΔΑΠ: Πρόσκληση για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό
Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό απειλεί 3,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως
Ρόδος | Διακοπές τον Σεπτέμβριο για τους Τούρκους που είχαν πρόβλημα στην έκδοση βίζας
Μόνο μία τελευταία διαθέσιμη θέση για φέτος για την προβολή στο τουριστικό κοινό