Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες

19-06-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο Ρομά Χωρίς Σύνορα.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι, με την αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων του γάμου των Ρομά υπό τη συνοδεία μουσικής και εδεσμάτων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις οι οποίες μεταξύ άλλων θα απονεμηθούν σε ηλικιωμένους οργανοπαίκτες και γυναίκες Ρομά που τόλμησαν να τραγουδήσουν δημόσια, καθώς και Εργαστήρι παραδοσιακής κουζίνας Ρομά, όπου θα παρασκευαστούν φαγητά για την εκδήλωση, διδάσκοντας ταυτόχρονα και τα μικρά παιδιά.

Τη δεύτερη ημέρα, στην πλατεία της συνοικίας της Μαύρικας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο Στους δρόμους των τσιγγάνων, με αναβίωση ξεχασμένων επαγγελμάτων, εργαστήρι καλαθοπλεκτικής και παραδοσιακής φορεσιάς, καθώς και έκθεση φωτογραφίας με παραδοσιακά επαγγέλματα Ρομά.

Παράλληλα, στο Παυσίλυπο Καρδίτσας θα διεξαχθεί ημερίδα με τίτλο Ο άγνωστος Πολιτισμός των Τσιγγάνων, με μουσικά όργανα και τραγούδια, παρουσίαση των δράσεων της οργάνωσης, των Τσιγγάνικων Παραμυθιών από τους παππούδες, προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή των Τσιγγάνων και έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία των οικισμών.

Περαιτέρω, η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση παραμυθιών, μουσική συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις και Πανθεσσαλικό Τσιγγάνικο Φεστιβάλ Χορού.

Σκοπός των εκδηλώσεων, είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρομά και η γνωριμία των πολιτών με τον πολιτισμό και την ιστορία των Τσιγγάνων.

 

διαβάστε ακόμα

Κοινωνικός τουρισμός | Οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ
"Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια"
Άνοιξε σήμερα 29 Ιουνίου τις πόρτες του το 5άστερο King Jason Zante
Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού | Πολιτιστική θαλάσσια περιήγηση στην Κέρκυρα
H Όλγα Κεφαλογιάννη για το σ/ν: Πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών
Αναπτυξιακή Τράπεζα: To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τις πόρτες των τραπεζών για τις μικρομεσαίες
ΟΔΑΠ: Πρόσκληση για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό
Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό απειλεί 3,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως
Ρόδος | Διακοπές τον Σεπτέμβριο για τους Τούρκους που είχαν πρόβλημα στην έκδοση βίζας
Μόνο μία τελευταία διαθέσιμη θέση για φέτος για την προβολή στο τουριστικό κοινό