Πολιτιστικός Τουρισμός | Τριήμερο συνέδριο στη Λήμνο

25-06-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Οι ειδικές εναλλακτικές μορφές του Πολιτιστικού Τουρισμού αποτελούν το κεντρικό θέμα πανελλαδικού επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιείται από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2024 στη Λήμνο.

Το τριήμερο συνέδριο: «Λήμνος και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μια ειδική ματιά στις προοπτικές ανάπτυξης της εναλλακτικής κατηγορίας τουρισμού για τη Λήμνο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα», θα διεξαχθεί στην Αίθουσα «Πολιτεία» του Varos Village Boutique Hotel και διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι των ΑNZAC από τη Λήμνο», υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου. 

 Περισσότεροι από 25 πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και ειδικοί στον Τουρισμό, θα αναφερθούν στις προοπτικές ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού και τις ειδικές μορφές του, – ως εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο του μαζικού: «Ήλιος – θάλασσα» - με εξειδίκευση στη Λήμνο. 

Το νησί της Λήμνου, αποτελεί ιδανική μελέτη περίπτωσης για την ανάπτυξη των διαφόρων μορφών του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς διαθέτει σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα από την νεολιθική εποχή και την αρχαιότητα (Πολιόχνη, Καβείρια, Ηφαιστεία, Κουκονήσι, Κάστρα κ.ά.), αναφορές στην μυθολογία (Ήφαιστος, αργοναύτες), σύνδεση με παγκόσμια γεγονότα (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, συμμαχικά κοιμητήρια, μνημεία), θρησκευτικό τουρισμό (Παναγία Κακαβιώτισσα), θεματικά μουσεία (Αρχαιολογικό, Ιστορίας Μούδρου, Λαογραφικό, Ναυτικής Παράδοσης) και χώρους πολιτισμού (Μόνιμη Έκθεση Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού & Βιβλίου, Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης), μαζί με τα μοναδικά λημνιακά προϊόντα των παραγωγών της (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, όσπρια, άλευρα, κρασί/αποστάγματα, ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα κ.ά.) που συνθέτουν μια ιδιαίτερη τοπική γαστρονομία.  

Παραδείγματα εφαρμογών του πολιτιστικού τουρισμού εντός κι εκτός Ελλάδος, η στρατηγική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών είναι ορισμένες από τις θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 στις 14.00 στους χώρους του συνεδρίου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου, θα παρουσιάσουν το Ελληνικό Λημνιακό Πρωινό, δηλαδή την πρόταση για πρωινό γεύμα (breakfast) απευθυνόμενο σε επισκέπτες - τουρίστες, που θα αποτελείται από προϊόντα της Λήμνου, αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία.

Δείτε αναλυτικά 

διαβάστε ακόμα

Υποδομές ώρα μηδέν στον ελληνικό τουρισμό
Εκδήλωση στη Ρόδο: «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη | από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία»
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας - Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας
ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ | Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Αποχωρεί η TUI από την Γερμανική Ένωση οργανωμένου τουρισμού DRV - "Ανεπαρκής υπεράσπιση του κλάδου στον ανταγωνισμό"
Τουρισμός: Το value for money προτεραιότητα των Αμερικανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι
Αμερικανικός τουρισμός: 8 στους 10 θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσα στην ερχόμενη διετία
Ελληνίδα η νέα αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Trinity στο Λονδίνο – Αναζήτηση ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ευρώπη
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | «Μπορεί ο χορός σήμερα να συνδέσει τους ανθρώπους;» | Τζένη Αργυρίου ΜΙΝΤΑΤΙ | Πειραιώς 260, 3 & 4 Ιουλίου, 21.00
Το 80% των Αμερικανών ταξιδιωτών προτιμά πλήρως αυτοματοποιημένη ρεσεψιόν στα ξενοδοχεία