Νυχτερινός φωτισμός κάστρου Χώρας Σαμοθράκης

14-07-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027, το έργο νυχτερινού φωτισμού του κάστρου της Χώρας της Σαμοθράκης.

Τα ερείπια του κάστρου που υπερέχουν του οικισμού Χώρας, καταλαμβάνοντας την κορυφή απότομου και σχεδόν γυμνού βράχου, παρά το μικρό εμβαδόν των μόλις δύο στρεμμάτων τους, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο οχυρωτικής, αποτέλεσμα άριστης συνέργειας φύσης και τεχνικής, το οποίο και σαφώς δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον στον γενουάτη ηγεμόνα που σφράγισε τους μεγάλους του πύργους, τον Παλαμήδη Γατελούζο-Παλαιολόγο. Το 1431 ολοκληρώνονται έργα του μαΐστορα Κωνσταντίνου ενώ το 1433 ολοκληρώνεται ο πύργος του εξώτειχου. Εναργέστατα δείγματα της αρχιτεκτονικής της λεγόμενης «εποχής της ανασφάλειας», με μη προσδιορίσιμο τον εχθρό, εσωτερικό ή εξωτερικό, έρχονται να κουμπώσουν σε προγενέστερο οχυρωματικό έργο, η διάρθρωση του οποίου παραπέμπει στις «συνταγές» της μέσης βυζαντινής περιόδου.

Το 1454, και πάλι σύμφωνα με τα επιγραφικά τεκμήρια, πραγματοποιείται επέμβαση και στον Περίβολο, με τη μέριμνα του Ιωάννη Ροντακηνού, που ήταν στην υπηρεσία του γιου του Παλαμήδη Ντορίνο. Δεν λείπουν και μεταγενέστερες επεμβάσεις, ακόμη κι όταν ο οικισμός είχε φτάσει στην οριογραμμή του κάστρου, αφού δεν έπαψε η λειτουργία του, η οποία δεν ήταν άλλη από τον έλεγχο του λιμανιού της Καμαριώτισσας. Πολύ πριν την είσοδο σε αυτό, εξάλλου, εξακολουθεί να προβάλει απότομα και ερμητικά.

Συνεπώς, ο νυχτερινός φωτισμός του κάστρου επιτείνει την σημασία του και αναδεικνύει το έργο της στερέωσης-διαμόρφωσης του Κάστρου της Χώρας της Σαμοθράκης που υλοποιήθηκε προηγουμένως.

 

διαβάστε ακόμα

Ξεκινούν τα γυρίσματα της βελγικής παραγωγής Viva La feta στη Σίφνο
Έργα αναβάθμισης στη Μαρίνα της Χίου
Σύσταση στους Έλληνες | Προσοχή στον ιατρικό τουρισμό της Τουρκίας
Μείωση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο για το έτος
Μαζικές πτωχεύσεις εταιρειών στην Αυστρία το 2024
Ξενοδοχεία | Επέλαση της Handwritten Collection (Accor) στην Ευρώπη- Aνοίγει 25 νέα ξενοδοχεία, ένα στην Κύπρο
Περιμένουμε ρεαλιστικές προτάσεις από τις τοπικές κοινωνίες για όπου χρειάζεται παρέμβαση
Όλγα Κεφαλογιάννη | Μεταφέρεται στο εξωτερικό η έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe
EasyJet holidays: "Έκρηξη" κρατήσεων για Πελοπόννησο και Σκιάθο
Εθνική Τράπεζα | Αυξημένη διάθεση για συνεργασία από το 40% των ελληνικών ΜμΕ