Προχωρούν οι δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας και αναβάθμισης των υποδομών του Δικταίου Άντρου.
Το Δικταίον Άντρον, ή σπήλαιο του Ψυχρού, ένα από τα εντυπωσιακότερα και επιβλητικότερα της Κρήτης, βρίσκεται στα βορειοδυτικά πρανή του οροπεδίου Λασιθίου, στις βόρειες πλευρές της οροσειράς της Δίκτης και στη νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού Σαρακηνός, σε υψόμετρο 1.025 μέτρων.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο σπήλαιο αυτό κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον Δία. Το σπήλαιο αναπτύσσεται σε επιφάνεια 2.200 τ.μ., περίπου, ενώ οι διαστάσεις του είναι 85μ. μήκος σε ευθεία γραμμή και 37μ. πλάτος. Αποτελείται από δύο διαμερίσματα, εκ των οποίων το Πάνω Σπήλαιο είναι επίπεδο, θυμίζει βραχοσκεπή και δεν έχει σταλακτίτες ενώ το Κάτω Σπήλαιο είναι βαραθρώδες, προσιτό μέσω ολισθηρούς καταβάσεως. Διαιρείται σε πέντε επιμέρους διαμερίσματα και διαθέτει πλούσιο διάκοσμο, σταλαγμιτικούς κίονες, κλιμακωτούς εξώστες και άλλα. Σήμερα σε αυτό οδηγούν δύο ανηφορικά λιθόστρωτα μονοπάτια, που ξεκινούν από τον χώρο στάθμευσης επί της πλατείας Ευρώπης και περνούν μέσα από δασώδη έκταση που διαμορφώνει μια πράσινη νησίδα μέσα στο άγριο βραχώδες τοπίο.
Το Δικταίο Άντρο είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, με μια ζώνη προστασίας τριακοσίων μέτρων από την είσοδό του. Επιπλέον, το οροπέδιο Λασιθίου, του Δικταίου Άντρου συμπεριλαμβανομένου, έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η αξία και τα χαρακτηριστικά του μνημείου, ήτοι η αρχαιολογική και ιστορική αξία, η επιστημονική πληροφορία και η γνώση που άπτεται του αντικειμένου της γεωλογίας, ο μοναδικά πλούσιος σπηλαιοδιάκοσμος, αλλά κυρίως το ανυπέρβλητο πνευματικό μέγεθος που απορρέει από τη σύνδεση του σπηλαίου με τη λατρεία του Δία, προσελκύουν όπως στην αρχαιότητα, τους προσκυνητές ή και επισκέπτες που συρρέουν ακόμα και από μακρινούς τόπους. Παρά την απομακρυσμένη θέση, την επίπονη ανάβαση, τις αναχρονιστικές αισθητικά και λειτουργικά υποδομές, ο χώρος υποδέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες. Οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την επίσκεψη, όπως και η διαμόρφωση των οδεύσεων που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν, είναι σήμερα σοβαρά υποβαθμισμένες από την εντατική χρήση και τη δράση των συνθηκών
περιβάλλοντος επί μακρόν. Επιπλέον, οι σύγχρονες συνθήκες και οι ανάγκες της επίσκεψης θέτουν υψηλότερες απαιτήσεις σε τεχνικό, λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο, αντάξιες της ιστορικότητας, της αξίας και της σημασίας του μνημείου.
Για τους ανωτέρω λόγους, στο πλαίσιο των ευρύτερων εργασιών αναβάθμισης, πρόκειται να υλοποιηθούν έργα όπως είναι για παράδειγμα μελέτη και κατασκευή αναβατορίου, διαμόρφωση της Πλατείας Ευρώπης, εργασίες φωτισμού για την ανάδειξη του Δικταίου Άντρου, εργασίες διαμόρφωσης διαδρομής εντός του Δικταίου Άντρου και άλλες δράσεις που κρίνονται απαραίτητες.