12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα

08-08-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του 12ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο σε μια θεματική μέσα από την οποία επιχειρείται το άνοιγμα σε νέους χώρους και ακροατήρια. Η φετινή θεματική του 12ου  Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, είναι το Μέλλον.

Ειδικότερα, το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε την πορεία του το 2013, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Από τότε, το Φεστιβάλ διευρύνεται κάθε χρόνο σε διάρκεια, ποιότητα και περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Φεστιβάλ του προηγούμενου έτους, περιελάμβανε δια ζώσης αναγνώσεις από τουλάχιστον 60 Έλληνες και 13 Διεθνείς ποιητές και το παρακολούθησαν συνολικά περίπου 500 άνθρωποι.

Ως προς το περιεχόμενο, το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιητικές βραδιές, performances, διαδραστικότητα τεχνών και κοινωνικές δράσεις, σε σύνδεση πάντα με την ποίηση και τον πολιτισμό. Πολύ γρήγορα, το Φεστιβάλ ξεπέρασε το τοπικό επίπεδο, καθώς κάθε χρόνο γίνονται αφιερώματα σε μία τιμώμενη πόλη ή περιοχή, από την οποία προσκαλούνται ποιητές στο Φεστιβάλ. Τέτοιες περιοχές ήταν η Δράμα, η Καβάλα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου, κ.α. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε και το διεθνές άνοιγμα του Φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν και Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι ποιητές και η τιμώμενη περιοχή είναι κάποια Ευρωπαϊκή χώρα.

Η απαγγελία ποίησης σε μουσικές σκηνές και πολυχώρους με ακροατήρια των 200 και άνω ατόμων, η συνάντηση και η επαφή μεταξύ ποιητών διάφορων γενιών, χωρών και πολιτισμικών παραδόσεων, καθώς και η φιλοξενία που προσφέρεται στους προσκεκλημένους ποιητές, έχουν γίνει θεσμός και δίνουν το στίγμα του Φεστιβάλ.

Παράλληλα, η διοργάνωση λειτουργεί υποστηρικτικά, τόσο για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας, όσο και για την τοπική οικονομία, καθώς εμπλέκει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, φωτογράφους, γραφίστες, σχεδιαστές, δημοσιογράφους, μεταφραστές, κ.α.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία κοινού και η διάδοση πολιτιστικών αγαθών στους πολίτες, η υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και η ενίσχυση των καλλιτεχνικών ρευμάτων, η ενίσχυση των δια-καλλιτεχνικών δράσεων του σύγχρονου πολιτισμού, η αναζωογόνηση της οικονομίας των τοπικών κοινοτήτων και η ανάδειξη του κύρους και της φήμης της σύγχρονης Ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό.

 

διαβάστε ακόμα

AAA Travel: Η Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς διακοπών των Αμερικανών αυτό το φθινόπωρο
31η Ανάβαση Ανατολής στην Αγιά Λάρισας
Εντυπωσιακό γυάλινο γλυπτό μήκους 21 μέτρων στο αίθριο του King George
CLIA: "Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο τέλος στην κρουαζιέρα από το 2026"
Βαλεαρίδες: Ο τουρισμός προκαλεί ελλείψεις λεωφορείων για σχολικές εκδρομές
Vakantie Discounter: Η Ελλάδα τρίτη επιλογή των Ολλανδών στις κρατήσεις last minute
Νέα συνεργασία της Gulf Air με τη SKY express - Πτήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Μπαχρέιν
Ο Έλληνας Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού στη νέα Κομισιόν
Amex Trendex: Σε ταξίδια και βιωματικές εμπειρίες στρέφονται οι καταναλωτές για την εορταστική περίοδο του 2024
Lamda Development | Πώληση οικοπέδων στο Ελληνικό στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου - deal 120 εκατ. ευρώ