Κάρπαθος: Έρευνα για την αποτύπωση της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών

15-08-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε προγραμματική σύμβαση προχώρησαν ο Δήμος Καρπάθου και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη διεξαγωγή έρευνας που αφορά την αποτύπωση του προφίλ και της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών - τουριστών αλλά και των μελλοντικών τουριστικών προοπτικών και κατευθύνσεων της Καρπάθου.

Μέσα από το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο θα γίνει μία ποσοτική έρευνα αποτύπωσης του προφίλ και της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών – επισκεπτών της Καρπάθου και μία ποιοτική έρευνα σε βασικούς stakeholders του νησιού για την αποτύπωση των μελλοντικών τουριστικών προοπτικών και κατευθύνσεων του νησιού.

Αναλυτικά, θα υλοποιηθεί ποσοτική έρευνας στους επισκέπτες – τουρίστες του νησιού με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα ερωτηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των επισκεπτών - τουριστών του νησιού σε περίοδο ενός έτους.

Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση του προφίλ των επισκεπτών – τουριστών του νησιού και ιδιαίτερα η τουριστική και καταναλωτική συμπεριφορά τους (γιατί επέλεξαν το νησί, πως έκαναν κράτηση, ποια κανάλια επέλεξαν, βαθμό ικανοποίησης κ.λπ.).

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στις πύλες εισόδου – εξόδου του νησιού αλλά και σε επιλεγμένες επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχεία) και επιλεγμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Θα χρησιμοποιηθούν ενημερωτικές αφίσες για συμμετοχή στην έρευνα μέσω QR code και συμπληρωματικά θα υπάρχει αφενός στοχευμένη (χρονικά) παρουσία ερευνητών προς ενθάρρυνση της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου και αφετέρου αξιοποίηση των social media.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν πολύτιμη πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών – τουριστών του νησιού, την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά και την αντιλαμβανόμενη αξία. Η αποτύπωση της «οπτικής» των επισκεπτών του νησιού αποτελεί βασικό βήμα στην κατεύθυνση ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προσδιορισμού συγκεκριμένων μελλοντικών αγορών - στόχων.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ποιοτική έρευνας σε βασικούς stakeholders του νησιού για την αποτύπωση των μελλοντικών τουριστικών προοπτικών και κατευθύνσεων του νησιού:

Η ποιοτική έρευνας θα διενεργηθεί με βασικούς stakeholders του νησιού και συγκεκριμένα με εκπροσώπους από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται (άμεσα ή έμμεσα) στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Μονάδα έρευνας δύναται να αποτελέσουν εκπρόσωποι από τον Δήμο της Καρπάθου, την ένωση ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων, των τουριστικών γραφείων, των μουσείων, των βασικών μεταφορών (αεροδρόμιο και λιμάνι), των πολιτιστικών σωματείων, των πεζοπορικών συλλόγων κ.ά.

Βασικός σκοπός της ποιοτικής έρευνας, είναι η αποτύπωση των μελλοντικών τουριστικών προοπτικών και κατευθύνσεων του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες θα κληθούν να περιγράψουν, καθένας από την πλευρά του φορέα που εκπροσωπεί, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις ευκαιρίες ή και τις απειλές που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της Καρπάθου αλλά κυρίως να διατυπώσει προτάσεις για τις πιθανές προοπτικές και κατευθύνσεις της.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω ποιοτικής έρευνας με χρήση ημι-δομημένου οδηγού συνέντευξης, με επιτόπια παρουσία ερευνητών στο νησί της Καρπάθου αλλά και με εξ αποστάσεως (μέσω τεχνολογικών μέσων) συνεντεύξεις.

Τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας αναμένεται να δώσουν ρεαλιστικές κατευθύνσεις σε σχέση αφενός με τη διαχείριση των υφιστάμενων τουριστικών δομών, προϊόντων και υπηρεσιών και αφετέρου με τον σχεδιασμό νέων, αξιοποιώντας τη δυναμική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού της Καρπάθου, με στόχο μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

AAA Travel: Η Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς διακοπών των Αμερικανών αυτό το φθινόπωρο
31η Ανάβαση Ανατολής στην Αγιά Λάρισας
Εντυπωσιακό γυάλινο γλυπτό μήκους 21 μέτρων στο αίθριο του King George
CLIA: "Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο τέλος στην κρουαζιέρα από το 2026"
Βαλεαρίδες: Ο τουρισμός προκαλεί ελλείψεις λεωφορείων για σχολικές εκδρομές
Vakantie Discounter: Η Ελλάδα τρίτη επιλογή των Ολλανδών στις κρατήσεις last minute
Νέα συνεργασία της Gulf Air με τη SKY express - Πτήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Μπαχρέιν
Ο Έλληνας Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού στη νέα Κομισιόν
Amex Trendex: Σε ταξίδια και βιωματικές εμπειρίες στρέφονται οι καταναλωτές για την εορταστική περίοδο του 2024
Lamda Development | Πώληση οικοπέδων στο Ελληνικό στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου - deal 120 εκατ. ευρώ