Ο δήμος Μήλου ενέκρινε τη συμμετοχή του στο Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επεσήμαναν τα προβλήματα που δημιουργεί η εκτός οικισμού δόμηση. Σύμφωνα με το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τυχόν χαλάρωση της κατάστασης και μη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιστροφή της, θα οδηγήσουν στην οριστική απώλεια της ταυτότητας των νησιών (μορφολογία, κλίμακα, τοπίο) και υποβάθμιση της κοινής τους περιουσίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μέχρι τώρα ανάπτυξη τους.
Μεταξύ άλλων, οι φορείς ζητούν τη διατήρηση της δυνατότητας κατασκευής μόνο μονόροφων κατοικιών εκτός οικισμού, από 80 τ.μ. έως και 150 τ.μ. ανάλογα με τη νησιωτική περιοχή, που θα είναι ενεργειακά και υδατικά αυτόνομες, με ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου νερού, μέσα από πρότυπα που θα προτείνουν ειδικοί επιστήμονες και με βάση τη διεθνή εμπειρία, καθώς και κατάργηση των υπόσκαφων.
Παράλληλα, ζητούν δραστικό περιορισμό της δυνατότητας κατασκευής πισίνας στα μαστιζόμενα από ανομβρία και λειψυδρία νησιά λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής κρίσης, με την απαγόρευση τους στις κατοικίες και στα δωμάτια των ξενοδοχείων, συγχρόνως με ουσιαστικό έλεγχο των γεωτρήσεων.
Περαιτέρω, ζητούν περιορισμό και όχι ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τουριστικών κλινών, επισημαίνοντας την επιδείνωση του προβλήματος που θα δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αύξηση της προσφοράς τουριστικών κλινών κάθε κατηγορίας στην πρόσθετη αύξηση των τουριστικών συγκεντρώσεων την υψηλή τουριστική περίοδο και στην περαιτέρω υπερφόρτιση των ήδη ελλειμματικών υποδομών για μεγάλο αριθμό νησιών, γεγονός που απαιτεί τουλάχιστον αλλαγή προτεραιοτήτων, θέτοντας πρώτα τις υποδομές.