I.Ρέτσος / Ελληνικός Τουρισμός: Γιατί τα έσοδα δεν συμβαδίζουν με τις αφίξεις

28-09-16 | ΠΟΞ

Οι αριθμοί αφίξεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κινούνται πλέον στα επίπεδα των 25 εκατομμυρίων, νούμερο, που αποτελούσε στόχο για το 2021, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη της Mc Kinsey, που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του ΣΕΤΕ. Γι αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος στη σημερινή συνάντηση με τους τουριστικούς συντάκτες για τον απολογισμό της τουριστικής χρονιάς, όπως είθισται κάθε χρόνο, εστίασε τον σχολιασμό του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που φαίνεται να επιδεινώνονται, όπως διαφαίνεται από την πτωτική τάση των τουριστικών εσόδων.

Ο κ.Ρέτσος εκτιμά ότι το 2016 δύσκολα θα υπερκερασθούν τα έσοδα του 2015, καθώς ήδη στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρείται υστέρηση της τάξης περίπου των 350 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

"Ας σταματήσουμε πλέον να μετράμε κεφάλια και να ασχοληθούμε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι από τις ελάχιστες ελπίδες για να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση και η ενδεχόμενη υστέρηση εσόδων θα επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα.

Σύμφωνα με τον κ.Ρέτσο, η μείωση των τουριστικών εισπράξεων οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

1. Στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής των τουριστών

2. Στο γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε από το χαμένο κομμάτι των αφίξεων στην Τουρκία το πιο χαμηλό ποιοτικά. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση της Ρωσίας, απ'όπου η Ελλάδα έχασε το υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο, λόγω των αρχικών προβλημάτων στη έκδοση βίζας μέχρι τον Απρίλιο. Αυτοί οι Ρώσοι τουρίστες πήγαν σε Ισπανία, Κύπρο και άλλους προορισμούς και στη χώρα μας ήρθαν Ρώσοι με χαμηλούς ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς. Η εικόνα αυτή, πάντως, φαίνεται να αντιστρέφεται τον Σεπτέμβριο.

3. Στις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης ως προς τις τιμές που επηρεάζουν το τουριστικό καλάθι. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε κατά 10% το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν στη χώρα μας να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω αυτής της αύξησης στην τιμή του ταξιδιιού τους.

Πιο δύσκολη χρονιά το 2017

Οι συνέπειες της υπερφορολόγησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, θα φανούν πιο έντονα το 2017. Η Ελλάδα είναι ακριβότερη 6-7 μονάδες έναντι των ανταγωνιστών της, περιθώρια για μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν από τους επιχειρηματίες και γι αυτό οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες του χρόνου.

"Αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος", είπε ο κ.Ρέτσος, "δεν μπορώ να μην εκφράσω τον προβληματισμό μου για τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό του ελληνικού τουρισμού για την επόμενη χρονιά".

Πέραν της υπερφορολόγησης, στα "μαύρα σύννεφα" συγκαταλέγονται:

- H διαχείριση του προσφυγικού. Ήδη διαφαίνεται αναζωπύρωση του προβλήματος και αλλοίμονο εάν προκύψουν καταστάσεις που θα δυσφημίσουν τη χώρα. Ο κ.Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το βασικό αξιοθέατο των τουριστών της Αθήνας που ξεναγούνται με τα ανοιχτά ειδικά τουριστικά λεωφορεία μέχρι την παραλιακή είναι οι πρόσφυγες στο Ελληνικό. ¨Ολοι, είπε, σταματούν εκεί και βγάζουν φωτογραφίες, οι οποίες στη συνέχεια αναρτώνται στα social media και αναπαράγονται.

- Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας

- Η απειλή της τρομοκρατίας στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο κ.Ρέτσος αναφέρθηκε, επίσης, σε επίκαιρα ζητήματα για την ελληνική ξενοδοχία, όπως:

** Επενδύσεις: Ουσιαστικά δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις. Ήδη δυο χρόνια, ελλείψει αναπτυξιακού, δεν είχαμε νέες επενδύσεις ανακαίνισης και δεν προβλέπονται νέες με τον αναπτυξιακό. Επομένως, το ξενοδοχειακό δυναμικό θα υφίσταται τη φθορά του χρόνου. Ο κ.Ρέτσος υπενθύμισε ότι στον "οδικό χάρτη" για τον τουρισμό το 2021 προβλέπονταν ετήσιες επενδύσεις ύψους 3 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνεβη.

** Κόκκινα δάνεια: Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων στα ξενοδοχεία. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον συνεργάσιμο ιδιοκτήτη να σώσει την επιχείρησή του και, γενικά, πρέπει να γίνει γνωστή εγκαίρως όλη η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να έχει χρόνο να εξετάσει λύσεις. Διαφορετικά, τόνισε, η απειλή αφελληνισμού της ξενοδοχίας θα γίνει πραγματικότητα.

** Ενοικιαζόμενα σπίτια: Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τουριστικές μισθώσεις στα σπίτια. Εν δυνάμει, μπορούν να ενοικιασθούν όλες οι κατοικίες και γι αυτό πρέπει να θεσπισθεί μητρώο, ώστα να δηλώνονται.

Τέλος, ο κ.Ρέτσος επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί εγκαίρως σε ζητήματα έκδοσης βίζας σε νέες αγορές και στη βελτίωση της εικόνας και των υπηρεσιών στις πύλες εισόδου.

 

 

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο