Γρ.Τάσιος | Ο εισερχόμενος τουρισμός πρέπει να γνωρίσει και την ηπειρωτική “‘άλλη” Ελλάδα

16-10-22 | ΠΟΞ

Τον απολογισμό της θερινής τουριστικής περιόδου 2022 που φτάνει στο τέλος της, έκανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος στην εκπομπή “Άρωμα Ημέρας” και τη Σοφία Φύκα, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, Κανάλι Ένα 90,4.

“Κλείνουμε μια πολύ καλή χρονιά σε τζίρους, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα φτάσουν σχεδόν τα επίπεδα του 2019 και κάποια ίσως τα ξεπεράσουν. Όμως, είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το λειτουργικό κέρδος που για την πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρό και για άλλες που έχουν πολλές υποχρεώσεις, μηδενικό. Διανύουμε μια μεταβατική χρονιά και περιμένουμε ένα καλύτερο 2023, προκειμένου να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε. Σκεφτείτε ότι το κόστος ανά δωματιοδιανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 40% λόγω ανεξέλεγκτης ακρίβειας στην ενέργεια και υψηλού πληθωρισμού στις τιμές σε αγαθά και πρώτες ύλες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι η σεζόν για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα ολοκληρωθεί όσον αφορά: στη Βόρεια Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου, στη Νότια Ελλάδα, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά κ.α. στις 31 Οκτωβρίου και σε περιοχές της Κρήτης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ όπως είπε “αντέχει” η Αθήνα και τον Νοέμβριο εξαιτίας των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Θεσσαλονίκη φαίνεται να μπαίνει στον “χειμώνα” από τον τρίτο φθινοπωρινό μήνα.

“Ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι… καλοκαιρινός” είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και αναφέρθηκε στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που δείχνει ότι θα κινηθεί με υψηλές πληρότητες. “Στη συνέχεια, περίπου 1500 επιχειρήσεις ορεινού/ημιορεινού όγκου και αστικού τύπου στην επαρχία, θα πρέπει να περιμένουν 1,5 μήνα ακόμη έως τα Χριστούγεννα για να ξαναδούν πληρότητες, διότι στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό και θα πρέπει να δούμε πώς ο εισερχόμενος τουρισμός μπορεί να γνωρίσει και την ηπειρωτική “‘άλλη” Ελλάδα. Αρχίζει ο μεγάλος προβληματισμός για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων, διότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο. Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση για να δούμε με ποιον τρόπο θα καταφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν”.

Τέλος, για τη βραχυχρόνια μίσθωση ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή 182 χιλιάδες ακίνητα διατίθενται στις διαδικτυακές πλατφόρμες ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και καταβάλλουν φόρους και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα ρύθμιση. “Περιμένουμε σχετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, διότι η βραχυχρόνια μίσθωση με τον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα “βυθίζει” τη φέρουσα ικανότητα προορισμών”, σημείωσε, καταλήγοντας με τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά: “Σίγουρα είμαστε αισιόδοξοι για το 2023, αν και η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι η αβεβαιότητα και εμείς ούτε καν “ψιθυρίζουμε” τη γειτνίαση με την Τουρκία”.

διαβάστε ακόμα

Θα μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου;
Δύο γαστρονομικές κοινότητες στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και την Επίδαυρο Αργολίδας
Δήμος Πάρου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη
Ουγγαρία: Αναπτυξιακό πρόγραμμα 16 σημείων για την τόνωση του τουρισμού
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο