Συνέδριο ΠΟΞ/ Ζάκυνθος | Δεν υπάρχει υπερτουρισμός αλλά γερασμένες υποδομές – Το 2026 διευρύνεται η εμβέλεια του ραντάρ Ανδραβίδας

09-10-24 | ΠΟΞ

Μέσα στο 2026 αναμένεται να διευρυνθεί η εμβέλεια του ραντάρ Ανδραβίδας, δίνοντας δυνατότητα για περισσότερες πτήσεις στη Ζάκυνθο και τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής, ενώ η αεροπορική πύλη εισόδου στον προορισμό θα ενισχυθεί περαιτέρω και με έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Fraport Greece, αυξάνοντας τη χωρητικότητά του.

Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, κ. Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο.

Στο πλαίσιο βελτίωση των υποδομών σε περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 το υπουργείο θα προκηρύξει μια συνολική διαγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία οι Περιφέρειες θα προετοιμάσουν τη δική τους συγκοινωνιακή μελέτη, με στόχο να ξεκαθαρίσει το συγκοινωνιακό έργο στην Ελλάδα την ερχόμενη 10ετία με επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι των ταξί, των ιδιωτών και των τουριστικών βαν με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα ανομίας στους τουριστικούς προορισμούς.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών στους προορισμούς, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για πιο δυνατές οντότητες στους Δήμους που θα διεκδικούν με πιο άμεσο τρόπο τα έργα αυτά χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση.

Παράλληλα, ξεκινούν οι πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής Αεροπορικού Τουρισμού, αρμόδια για τις ιδιωτικές πτήσεις αλλά και τα υδροπλάνα. Ο αεροπορικός τουρισμός, είπε ο υφυπουργός Μεταφορών, ξεκινά από το μηδέν στη χώρα μας, ενώ αναμένεται να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια, τρία εκ των οποίων βρίσκονται στα νησιά του Ιονίου, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τις αεροπορικές εταιρίες.

«Βρήκαμε τον όρο του υπερτουρισμού για να χαρακτηρίσουμε τις γερασμένες υποδομές που δεν αντέχουν, όμως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα εάν υπάρξει σχεδιασμός και αναβάθμιση των υποδομών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Οικονομικών της ΠΟΞ και πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στα νησιά του Ιονίου.

Ο διευθυντής B2B Πωλήσεων και Διανομής της Sky Express, κ. Γιώργος Μπαλιούσκας, ανέφερε ότι κατά το α’ 9μηνο του 2024 υπήρξε αύξηση 6-8% της χωρητικότητας πτήσεων στους προορισμούς του Ιονίου και αύξηση 13% της επιβατικής κίνησης στις πτήσεις αυτές και τόνισε ότι η αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας θα συνεχιστεί με βοηθητικό παράγοντα την προσθήκη 2 νέων αεροσκαφών το 2025. Είμαστε ανοιχτοί σε ενέργειες για την ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης στην περιφέρεια, είπε, ενώ «η επέκταση των απευθείας τακτικών συνδέσεων με το εξωτερικό θα έρθει κάποια στιγμή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων δημοτικής ενότητας Ζακυνθίων, κ. Γιώργος Μάργαρης σημείωσε την ανάγκη για προσέλκυση νέων πτήσεων με συνδιαφήμιση και συγχρηματοδότηση με το υπουργείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εισαγωγή πτήσεων τους χειμερινούς μήνες για επιμήκυνση της σεζόν, αλλά και για σημαντικές βελτιώσεις του οδικού δικτύου, την κατασκευή μαρίνας, την τήρηση του ΚΟΚ και την αποπεράτωση του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος που τοποθετείται στο τέλος του 2025.

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προσεκτικής διασύνδεσης των αεροποριών εταιριών με το αεροδρόμιο της Αθήνας και τα νησιά, καθότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας στη Ζάκυνθο από αγορές της Ασίας και της Αμερικής, που προέρχεται από ποιοτικούς τουρίστες που επισκέπτονται πάνω από έναν προορισμό στην Ελλάδα, με μέσο όρο διαμονής από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.

διαβάστε ακόμα

Ζάκυνθος/ Συνέδριο ΠΟΞ: Σε τροχιά διάσωσης το Ναυάγιο – Ο δήμος ζητεί τις αρμοδιότητες και επιβολή εισόδου
Έξοδος των υπερπλουσίων από το Ηνωμένο Βασίλειο;
«Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» | Αρναουτάκης: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία της
Uber | 3 νέες υπηρεσίες ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
TUI | +30% οι πωλήσεις διακοπών σε άτομα με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο- 5.000 υπάλληλοι έχουν εκπαιδευτεί
Συνέδριο ΠΟΞ/ Ζάκυνθος | Δεν υπάρχει υπερτουρισμός αλλά γερασμένες υποδομές – Το 2026 διευρύνεται η εμβέλεια του ραντάρ Ανδραβίδας
Εγκαίνια για το ξενοδοχείο Twinn Downtown Piraeus
Ξενοδοχεία- καταλύματα | Διευκρινίσεις για τη Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
Ζάκυνθος/ 3ο Συνέδριο ΠΟΞ: Ώρα να επενδύσουμε στα Ελληνικά ξενοδοχεία και τις υποδομές – Στα «συν» της Ελλάδας ο μαζικός τουρισμός
ΤUI: Γάμοι ομόφυλων στην Ελλάδα το 2026 | Πρόωρες κρατήσεις με "χιλιάδες" δωρεάν θέσεις για παιδιά