Ζάκυνθος/ Συνέδριο ΠΟΞ: Σε τροχιά διάσωσης το Ναυάγιο – Ο δήμος ζητεί τις αρμοδιότητες και επιβολή εισόδου

09-10-24 | ΠΟΞ

Την ανάγκη να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για την περιοχή του διάσημου αξιοθέατου της Ζακύνθου, της παραλίας Ναυάγιο, στο δήμο διατύπωσε ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Στασινόπουλος κατά τη διάρκεια του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου επισήμανε ότι η υποχρέωση προστασίας, διαφύλαξης και ανάδειξης της περιοχής πρέπει να περάσει στη δημοτική αρχή, ως «ευθύνες που μας αναλογούν για να διαχειριστούμε την περιοχή». Αυτή τη στιγμή το Ναυάγιο είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι», είπε χαρακτηριστικά, καθώς δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για την προστασία των επισκεπτών, τον καθαρισμό της περιοχής και το οδικό δίκτυο.

Επιπλέον, δεδομένων των ποσών που καταβάλλει κάθε χρόνο ο δήμος για τη συντήρησή του, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή εισόδου ενός ευρώ από τους επισκέπτες.

Η περιοχή είναι πόλος έλξης για πολυάριθμους τουρίστες κάθε χρόνο αλλά και εμβληματικό αξιοθέατο στην τουριστική προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όμως ο χρόνος τρέχει και η προσπάθεια διάσωσης της περιοχής θα πρέπει να τρέξει σύντομα.

Για την διάσωση του Ναυαγίου υπάρχει συντονισμός μεταξύ του δήμου Ζακύνθου, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Ζακύνθου, κ. Διονύσης Ακτύπης και το ΕΜΠ έχει υλοποιήσει μελέτη ύψους 4 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχει διασφαλιστεί άλλο ένα εκατ. ευρώ για την υλοποίηση εργων ασφάλειας των επισκεπτών στο πλάτωμα του Ναυαγίου. Ωστόσο υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα στην περιοχή που πρέπει να επιλυθούν όπως το ιδιοκτησιακό και οι περιβαλλοντικές μελέτες που θα βασισθούν στη μελέτη του ΕΜΠ.

Το Ναυάγιο αφέθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στη φθορά του χρόνου και πρέπει να διασωθεί όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, δήλωσε ο βουλευτής. «Σκεφτείτε να εξαφανιστεί η εικόνα του Ναυαγίου και να πρέπει να αποσύρουμε τις εικόνες αυτές από τις διεθνείς αγορές και να πούμε οτι πλέον δεν υφίσταται Ναυάγιο», τόνισε.

Ο μύθος που πουλάμε στην τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα, και που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται στις καμπάνιες της Ελλάδας στο εξωτερικό, στην περίπτωση του Ναυαγίου συντηρείται την τελευταία διετία που η παραλία παρέμεινε κλειστή με την υπόσχεση ότι θα την παραδώσουμε στην παλιά της αίγλη, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων, κ. Νίκος Γκλαβάς. Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αλλιώς θα πουλάμε τον μύθο για το πώς την χάσαμε, τόνισε.

Όσον αφορά τη βελτίωση των υποδομών στο νησί, οι οποίες κρίθηκαν από όλους του συμμετέχοντες στο συνέδριο αναγκαίες στην πορεία της Ζακύνθου προς την τουριστική ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση του 1,5 εκατ. επισκεπτών που δέχεται το νησί, ο κ. Ακτύπης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων στις υποδομές. Συγκεκριμένα, υπάρχει συνεργασία του δήμου με την ΕΥΔΑΠ για να καταγραφούν οι δυνατότητες βελτίωσης της ύδρευσης και του αποχετευτικού και αναμένεται το ζήτημα να παραπεμφθεί σε κρατική υπηρεσία για να οριστούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, ετοιμάζεται στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και ΠΔ για να προχωρήσουν έργα στο λιμάνι κρουαζιέρας μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα θητεία του δήμου δημιούργησε διεύθυνση Τουρισμού, και, συμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Στασινόπουλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια σχεδιάζεται ο νέος τουριστικός χάρτης της Ζακύνθου, η προσέλκυση νέων αγορών ταξιδιωτών και η άνοδος των επισκεπτών στο νησί.

Τέλος, συζητήθηκε η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην τοπική κοινωνία, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή του Πλάνου που υλοποιήθηκε από τους ξενοδόχους και η ανάγκη για πρωτοβουλίες στην τουριστική εκπαίδευση κατοίκων του νησιού και οι συνέργειες με τους τοπικούς παραγωγούς προϊόντων για την ένταξή τους στα καταλύματα.

 

διαβάστε ακόμα

Ζάκυνθος/ Συνέδριο ΠΟΞ: Σε τροχιά διάσωσης το Ναυάγιο – Ο δήμος ζητεί τις αρμοδιότητες και επιβολή εισόδου
Έξοδος των υπερπλουσίων από το Ηνωμένο Βασίλειο;
«Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» | Αρναουτάκης: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία της
Uber | 3 νέες υπηρεσίες ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
TUI | +30% οι πωλήσεις διακοπών σε άτομα με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο- 5.000 υπάλληλοι έχουν εκπαιδευτεί
Συνέδριο ΠΟΞ/ Ζάκυνθος | Δεν υπάρχει υπερτουρισμός αλλά γερασμένες υποδομές – Το 2026 διευρύνεται η εμβέλεια του ραντάρ Ανδραβίδας
Εγκαίνια για το ξενοδοχείο Twinn Downtown Piraeus
Ξενοδοχεία- καταλύματα | Διευκρινίσεις για τη Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
Ζάκυνθος/ 3ο Συνέδριο ΠΟΞ: Ώρα να επενδύσουμε στα Ελληνικά ξενοδοχεία και τις υποδομές – Στα «συν» της Ελλάδας ο μαζικός τουρισμός
ΤUI: Γάμοι ομόφυλων στην Ελλάδα το 2026 | Πρόωρες κρατήσεις με "χιλιάδες" δωρεάν θέσεις για παιδιά