Ι.Ρέτσος: Χωροταξικό και υπερφορολόγηση τα "αγκάθια" του ελληνικού τουρισμού

13-12-17 | ΣΕΤΕ

Οι καθυστερήσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό και οι νομικές διαδικασίες που καθυστερούν την πρόοδο των έργων, και όχι το ζήτημα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, αποτελούν το βασικό πυρήνα του προβλήματος στο οποίο σκοντάφτουν οι νέες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέστος, σε ενημερωτική συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης για τον απολογισμό της χρονιάς. Η χωροταξία είναι προϋπόθεση της αειφορίας και από αυτήν ξεκινά η τουριστική ανάπτυξη της χώρας, τόνισε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τουριστικών επιχειρήσεων, αυτά, είπε δεν υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ (σε σύνολο δανεισμού 8 δισ. του τουριστικού τομέα), αντιπροσωπεύοντας ουσιαστικά ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 8%, στο σύνολο των NPLs των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Έκανε λόγο μάλιστα για υποδανεισμένο κλάδο, σε σχέση με τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας.

Στόχος στον Τουρισμό, τόνισε ο κ. Ρέτσος, είναι να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Έτσι, υπάρχει στόχευση για αύξηση της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ της χώρας στο 27%, από 20% που είναι σήμερα, αλλά με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ.

Βασικός άξονας της στρατηγικής ΣΕΤΕ, είπε, είναι η αύξηση που παρατηρείται στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, να διαχυθούν και σε άλλους τομείς, όπως η γαστρονομία και ο αγροτουρισμός.

Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, τόνισε, όμως θα πρέπει να στοχεύουμε σε πιο ποιοτικά και όχι απλώς ποσοτικά δεδομένα, προσελκύοντας τουρίστες που θα κάνουν περισσότερα έξοδα στη χώρα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2017 θα «κλειδώσουν» στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου ενώ ανέφερε ότι το Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση 4% στον προγραμματισμό θέσεων για το 2018, έναντι του 2016.

Η Ρωσική αγορά, είπε, επιστρέφει στην Τουρκία, με αυξητικές τάσεις και για το 2018 στην Ελλάδα ενώ η Πολωνία αναπτύσσει μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Ο κ. Ρέστος επανέλαβε οτι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πλήττεται από την υπερφορολόγηση (7-8 μονάδες επάνω σε σχέση με τον ανταγωνισμό) και από το τέλος διανυκτέρευσης που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2018 (με ποσοστιαία επιβάρυνση που φθάνει το 6% σε σχέση με τη μέση τιμή που πωλούν τα ξενοδοχεία). Ιδιαίτερα για το τέλος διανυκτέρευσης, είπε οτι κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία.
 
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τόνισε οτι πρόκειται για μια γκρίζα δραστηριότητα, μια τάση που έχει ενσωματωθεί στο τουριστικό προϊόν ξένων χωρών και ένα φαινόμενο που πρέπει να γίνει αποδεκτό αλλά να ρυθμιστεί έτσι ώστε να μη λειτουργεί αθέμιτα ως προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις φιλοξενίας στη χώρα. Τόνισε δε οτι η νέα ρύθμιση δεν επιλύει τα προβλήματα ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς τον τρόπο γνωστοποίησης των στοιχείων των ιδιοκτητών καθώς και στο κομμάτι των ελεγκτικών υπηρεσιών. 

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις