Η ελληνική φιλοξενία συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρότερο «χαρτί» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στον ανταγωνισμό με τους προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, αποτελώντας το σημαντικότερο κριτήριο ικανοποίησης των τουριστων από την εμπειρία διακοπών που είναι η φιλικότητα των ανθρώπων του προορισμού.
Στα πιο δυνατά σημεία του ελληνικού τουρισμού συγκαταλέγονται επίσης η γαστρονομία, η διαμονή, η ασφάλεια και η ομορφιά των τοπίων, συνθέτοντας ένα ισχυρό τουριστικό προιον.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από την TCI Research για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Αξιολόγηση του brand ‘Ελλαδα’ και σύγκριση με τον ανταγωνισμό στη Νότια Ευρώπη βάσει της εμπειρίας των τουριστων», που παρουσιάστηκε σήμερα από το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ηλία Κικίλια και τον επιστημονικό διευθυντή κ. Άρη Ίκκο. Η μελέτη βασίστηκε στη διεθνή μεθοδολογία αξιολόγησης τουριστικών εμπειριών, Travelsat και σε δεδομένα από 654 συνεντεύξεις με διεθνείς ταξιδιώτες με τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στην Ελλάδα και 6.543 άλλες με ταξιδιώτες στις 6 ανταγωνιστικές χώρες που μελετήθηκαν.
Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της στον τουρισμό, εμφανίζεται μονοδιάστατος χωρίς ποικιλία πολιτιστικών θεαμάτων συγκριτικά με τον ανταγωνισμό στη Ν. Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μαλτα, Τουρκία και Κροατια).
Η χώρα μας υστερεί κυρίως σε θέματα διαχείρισης προορισμού, δηλαδή στα επίπεδα υποδομών στις μεταφορές, κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, σηματοδότησης, καθαριότητας και εικόνας των πόλεων.
Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά πιο πλεονεκτική θέση στην εκπλήρωση προσδοκιών από τις διακοπές, στο value for money στη διαμονή ενώ στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό βρίσκεται η πρόθεση να συστήσουν τον προορισμό σε άλλους.
Βάσει του βαθμού ικανοποίησης από την εμπειρία διακοπών (η εμπειρία επισκέπτη είναι ο σημαντικότερος λόγος επιλογής προορισμού), το 36% των τουριςτων που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα προτίθενται να επιστρέψουν για διακοπές στη χώρα μας, ποσοστό που υπολείπεται όμως του μέσου όρου στους 6 ανταγωνιστικούς προορισμούς (46%).
Η αντίληψη των τουριστών για τις ιδανικές διακοπές στη Μεσόγειο φαίνεται ότι έχει μεταβληθεί και έχει απομακρυνθεί από το πρότυπο ήλιος-θάλασσα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, πέρα από τη φιλοξενία των κατοίκων που αποτελεί το κύριο κριτήριο ικανοποίησης, η ικανοποίηση των ταξιδιωτών στον προορισμό διακοπών καθορίζεται από τη διαμονή (2η θέση), την αίσθηση ασφαλείας (θέση 3), την τοπική κουζίνα, την ομορφιά των τοπίων, τις αγορές, τα κέντρα τουριστικής πληροφόρησης και, μόλις στην 8η θέση των κριτηρίων εμφανίζονται οι παραλίες.
---
------
Αναλυτικά τα συμπεράσματα:
Κριτήρια και διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας που αποτελούν κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας – κοινό χαρακτηριστικό ο ανθρώπινος παράγοντας.
Τα στοιχεία στα οποία η Ελλάδα μειονεκτεί συνδέονται κυρίως με τη λειτουργία προορισμών (καθαριότητα, πληροφόρηση, άναρχη πολεοδομία, ποικιλία δραστηριοτήτων).