Παρουσία εκατοντάδων ξενοδόχων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, η 10η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της έκθεσης XENIA.
Στη συνέλευση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος γνωστοποίησε πως έπειτα από 23 χρόνια ενασχόλησης με τα φλέγοντα ζητήματα της Φιλοξενίας, με την επικείμενη λήξη της θητείας του, θα αποχωρήσει οριστικά από τα κοινά του Τουρισμού. Όλα αυτά τα χρόνια, είπε, συμπορεύτηκε με άξιους ανθρώπους που μοιράζονταν την κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΕΤΕ ο εκάστοτε πρόεδρος του Συνδέσμου μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του μάξιμουμ για δυο τριετίες, κάτι που θα συμβεί με τον κ.Ρέτσο.
Ο κ.Ρέτσος αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική του ΣΕΤΕ «Τουρισμός 2030» και στην απόφαση που χρειάζεται να πάρει ο κλάδος για να προχωρήσει σε κομβικές αλλαγές, με επίκεντρο το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Τη Συνέλευση «άνοιξε» από το βήμα ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο της Πανδημίας και την υποδειγματική προσαρμογή των επαγγελματιών του Τουρισμού στα αυστηρά σχετικά πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια της χώρας και συμβάλλοντας στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του Τουρισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο των Ξενοδόχων, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα που αντιμετωπίζουν όλα τα ξενοδοχεία και κυρίως όσα λειτουργούν όλο το χρόνο.
Στη συνέχεια τη συνέλευση χαιρέτισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνεχάρη με τη σειρά του τους ξενοδόχους για τον επαγγελματισμό με τον οποίο χειρίστηκαν την υγειονομική κρίση, υπογραμμίζοντας πως συνέβαλαν ουσιαστικά στο success story του Ελληνικού Τουρισμού και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου, κάτι που δικαιούνται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πολλοί προορισμοί σε όλη τη χώρα.
Σειρά είχε ο κ. Peter Ottmann, CEO του ομίλου Nuremberg Messe, στον οποίο ανήκει και η διοργανώτρια εταιρεία, FORUM SA, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα κατάφερε η Ελλάδα να προσαρμοστεί στη μετά Covid εποχή, σημειώνοντας πως δεν επελέγη διόλου τυχαία ως τόπος για δύο σπουδαίες διεθνείς συναντήσεις: Το Group Strategy Workshop, του ομίλου, με τη συμμετοχή 40 κορυφαίων στελεχών του από όλο τον κόσμο, αλλά και τη συνάντηση 24 διοργανωτών εκθέσεων από όλη την Ευρώπη, μελών της Ένωσης Εmeca (The European Major Exhibition Centres Association EMECA). Όλοι τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία, αλλά και από το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της.
Στη δύσκολη χρονιά που διανύουμε και στα αυξημένα κόστη που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος κατέληξε ότι για να προχωρήσει ο τουρισμός χρειάζονται λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα.
Η διευθύντρια του ΞΕΕ, κα Αγνή Χριστίδου έκανε ένα σύντομο απολογισμό δράσεων του ΞΕΕ σ τη διάρκεια της Πανδημίας και στη συνέχεια η κα Ελένη Ανδρεάδη, υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φιλοξενία μου», αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό project του Επιμελητηρίου, που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού, φιλοδοξώντας να τους εμπνεύσει την αξία της προσφοράς και την αποδοχής και να τους μυήσει στην κουλτούρα της φιλοξενίας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν 3 ξεχωριστές start ups του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του Επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων του ΞΕΕ, που πρόσφατα βραβεύτηκε και ως ο καλύτερος στην Νότια Ευρώπη, ενώ οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κα Κωνσταντίνα Σβύνου, από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του ΞΕΕ, η οποία αναφέρθηκε στις έρευνες που εκπονήθηκαν από το ΞΕΕ το 2022.