Απόφαση Χατζηδάκη | Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία

12-04-23 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, κηρύσσεται υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για το 2023-2024.

Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

Η ΣΣΕ που κηρύσσεται υποχρεωτική προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5% από 1ης Ιανουαρίου 2024. Η σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προβλέπει ακόμη ότι κατά τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο:

Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ. Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο).Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενους των ίδιων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε εργολάβους στους οποίους αναθέτει εργασίες η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με θετική στάση και της κυβέρνησης, γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στέλνοντας  τρία μηνύματα:

Πρώτον, ότι στηρίζονται τα εισοδήματα των εργαζομένων σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε βαθμό σημαντικότερο από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό, λόγω της συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.

Δεύτερον, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που τόσο πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση και θεωρήθηκε ως δήθεν κατάργηση του 8ώρου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4808/2021, μπορεί να λειτουργεί θετικά και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου, αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σχετικά.

Τρίτον, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις Συλλογικές Συμβάσεις εργοδοτών και εργαζομένων που δεν διατάσσονται φυσικά, αλλά είναι αποτέλεσμα καλόπιστης και παραγωγικής διαπραγμάτευσης, όπως συνέβη και με την εν λόγω κλαδική σύμβαση».

Δείτε το κείμενο της ΣΣΕ

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις