Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να επιβιώσουν από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν την επέκταση των πιστωτικών ορίων, τη μείωση του κόστους των υποδομών και τη μείωση των φόρων.
Ο αναλυτής της Bernstein, Daniel Roeska, ο οποίος αναμένει πως ακόμη περισσότερες κυβερνήσεις θα επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον κορωνοϊο, δήλωσε ότι τις επόμενες 8 εβδομάδες, κάποιες αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν κρατική βοήθεια. Ακόμη και οι ισχυρότερες αεροπορικές εταιρείες θα τεθούν υπό πίεση, τόνισε ο Roeska και ίσως αναγκαστούν να αντλήσουν άμεσα κεφάλαια από την αγορά ομολόγων. Ωστόσο οι ισχυρές αεροπορικές εταιρείες δεν κινδυνεύουν, εφόσον το μόνο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι η άμεση πρόσβαση σε μετρητά.
Επιπροσθέτως, η σύσταση επιπέδου 3 του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία αφορά στην αναθεώρηση όλων των ταξιδιών των Αμερικανών προς τις χώρες του εξωτερικού, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ζημία των αεροπορικών εταιρειών. Αναλυτικά, οι μετοχές της Lufthansa υποχώρησαν 14% την Πέμπτη, σημειώνοντας απώλειες 47% για το έτος, η Air France-KLM έκλεισε 13% χαμηλότερα σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 57% για το έτος και η μητρική εταιρεία της British Airways σημείωσε πτώση 15%, παρότι οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δεν έχουν ανασταλεί.
Οι εταιρείες οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την ταξιδιωτική απαγόρευση, σύμφωνα με τον κ. Roeska, είναι οι Lufthansa, Delta και United Airlines λόγω του ότι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς των διατλαντικών πτήσεων. Ειδικότερα, οι μετοχές της Delta μειώθηκαν κατά 13%, η μετοχή της American Airlines σημείωσε απώλειες της τάξεως του 8% ενώ η μετοχή της United Airlines υποχώρησε περίπου 15%.
Από πλευράς του, ο Roger Dow, διευθύνων σύμβουλος της US Travel Association, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εξίσου επιθετικά βήματα για την προστασία του εργατικού δυναμικού της Αμερικής.
Η προσωρινή διακοπή των ταξιδιών από την Ευρώπη θα επιδεινώσει την ήδη έντονη επίδραση του κορωνοϊού στην ταξιδιωτική βιομηχανία και τα 15,7 εκατομμύρια των Αμερικανών, των οποίων οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τα ταξίδια, δήλωσε ο κ.Dow.
Οι μετοχές ταξιδιού και αναψυχής της Ευρώπης υποχώρησαν περισσότερο από 12%, σημειώνοντας 41% απώλειες για το έτος. Ο δείκτης Dow Jones για ταξίδια και αναψυχή υποχώρησε κατά 10%, σημειώνοντας απώλειες περίπου 35% για το έτος.
Τέλος, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ένωση των ΗΠΑ, οι διεθνείς επισκέπτες των ΗΠΑ από την Ευρώπη τον αντίστοιχο μήνα του 2019, υπολογίζονται σε 850.000, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 29% των συνολικών αφίξεων από το εξωτερικό και δαπάνες περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.