Για έναν δύσκολο χειμώνα για την ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών μίλησε ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας), Eamonn Brennan, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιδρούν αρνητικά στις προκρατήσεις, με αποτέλεσμα η χωρητικότητα στις αερομεταφορές να μειώνεται καθημερινά.
Χωρίς συντονισμένη αντιμετώπιση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι αεροπορικές εταιρίες είναι πιθανό να μην καταφέρουν να βγουν από αυτό το χειμώνα σε καλή κατάσταση, προειδοποιεί ο κ. Brennan.
Ο χειμώνας αναμένεται να είναι ένας από τους χειρότερους στην ιστορία των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Χωρίς την ασφάλεια εσόδων για το καλοκαίρι, τα οποία προσφέρουν ασπίδα προστασίας τους αερομεταφορείς τη χαμηλή σεζόν και με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς στην Ευρώπη, φαίνεται αναπόφευκτο πολλοί αερομεταφορείς να μην αντέξουν τις πιέσεις του χειμώνα, με μερικούς να προβλέπεται ότι θα χρεωκοπήσουν.
Τον Σεπτέμβριο, το Eurocontrol αναθεώρησε το σενάριο επιβατικής κίνησης προς τα κάτω, καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού άρχιζε να ξεδιπλώνεται στην ήπειρο. Ενώ το σενάριο του Απριλίου προέβλεπε ανάκαμψη στο 85% των επιπέδων του 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, η νέα εκτίμηση αναφέρει ότι το σενάριο αυτό θα επικρατήσει πολύ καιρό αργότερα.
Ο κ. Brennan είπε ότι οι εκτιμήσεις χωρητικότητας δείχνουν πως οι πτήσεις θα παραμείνουν στο 50% των επιπέδων του 2019 ή χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. Ακόμα και αυτό το σενάριο όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αυτό που βλέπουμε είναι μια κατάσταση στην οποία ακόμα και οι προβλέψεις που πραγματοποιούνται 2 εβδομάδες πριν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβείς, δήλωσε.
Οι αερομεταφορείς, είπε, επιταχύνουν τη μείωση της χωρητικότητας. Ενώ ορισμένοι επιδίωξαν να προγραμματίσουν πολλές πτήσεις στο τέλος της θερινής σεζόν, η κατάσταση σήμερα δείχνει ότι αυτές οι προσθήκες χωρητικότητας αντιστρέφονται με ταχείς ρυθμούς καθώς τα σύνορα των χωρών κλείνουν και οι περιορισμοί καραντίνας αλλάζουν.
Τις τελευταίες 7 ημέρες, τόνισε, οι πτήσεις είναι μειωμένες κατά 56% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Δεν έχουμε παρατηρήσει τέτοιες επιδόσεις ποτέ ξανά τα τελευταία 50 χρόνια. Στις 14 Οκτωβρίου καταγράφηκε μείωση 58%, επομένως η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, εξήγησε.