Όταν σκέφτεται κανείς τη φράση «ανέπαφα ταξίδια», εύλογα θεωρεί ότι αφορούν στις ηλεκτρονικές κρατήσεις, στους ρομποτικούς ελέγχους διαβατηρίων, στις σκαναρισμένες κάρτες επιβίβασης και στα εντελώς αυτοματοποιημένα check-in.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού δίνει μία περαιτέρω ώθηση στην ανωτέρω έννοια, κάνοντάς τη να φαντάζει με επιστημονική φαντασία. Τα ανέπαφα ταξίδια, δηλαδή η μετάβαση από μία πόλη ή χώρα σε μία άλλη, χωρίς να έρθει ο επιβάτης και οι αποσκευές του σε επαφή με οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο ή επιφάνεια, μοιάζουν αδύνατα.
Όμως οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και η ευρύτερη αεροπορική βιομηχανία τα υποστηρίζουν-και ως ένα βαθμό τα υλοποιούν.
Έως σήμερα, τα ανέπαφα ταξίδια περιλαμβάνουν μια αρκετά ευρεία γκάμα αλλαγών στο περιβάλλον του επιβάτη, που εκτείνεται από την σχεδόν ανέπαφη διέλευση από το αεροδρόμιο, έως τα συστήματα ελέγχου των πτήσεων μέσω των έξυπνων συσκευών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές, ένα άψογο ταξίδι, απαλλαγμένο από οποιοδήποτε άγχος απειλής της υγείας, υπόσχεται γαλήνη. Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Daniel Baron του LIFT Aero Design, το οποίο σχεδιάζει τεχνολογικά εξελιγμένες καμπίνες αεροσκαφών ώστε να μετριάζεται η αγωνία του ταξιδιώτη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Εκτός από τα αυτόματα συστήματα σερβιρίσματος των γευμάτων και τις ανέπαφες τουαλέτες, στο μέλλον των ταξιδιών με αεροπλάνο προστίθενται μεταξύ άλλων ατομικά είδη καθαρισμού, ανέπαφα στεγνωτήρια χεριών και αυτόματο άνοιγμα θύρας των wc του αεροσκάφους. Τέλος, οτιδήποτε δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να γίνεται ανέπαφα, θα μπορεί να το διαχειρίζεται κανείς από χαμηλό ύψος, με τη μύτη του παπουτσιού του.